Als fervente BBQ-er weet je natuurlijk allang dat je op de BBQ niet alleen kunt grillen, maar ook verrassend lekkere desserts kunt maken. Onze nieuwste creatie is een citroen olijfolie taart. Perfect als afsluiter van een zomerse barbecue. Het recept is simpel en de taart heeft een heerlijk frisse smaak. We waren zelf verrast door het resultaat en konden niet wachten om het recept met jullie te delen!
EEN CITROEN OLIJFOLIE TAART?
Wij hebben deze keer een verrassend lekker en luchtig dessert geprobeerd te maken op de BBQ: een citroen olijfolie taart! Het smaakte fantastisch en was perfect te maken op de BBQ. De eerste keer hebben wij het geprobeerd in een gietijzeren skillet met bakpapier. Dat lukte wel, maar de skillet werd (ondanks een dubbel hitteschild) toch te warm en de bodem was een beetje zwart. Niets dat een beetje wegsnijden niet oplost, maar het oog wil toch ook wat. De tweede poging was beter geslaagd. Deze keer hebben we gewoon een standaard taartvorm gebruikt. En dat werkt toch wat beter. Hoe dan ook, probeer deze heerlijke en unieke taart zeker ook een keer uit als je op zoek bent naar een lekker toetje als afsluiting voor een mooie zomeravond en je een keer iets anders wilt dan normaal.
HOE MAAK JE DEZE CITROEN OLIJFOLIE TAART OP DE BBQ?
Dit is een behoorlijk makkelijk recept, wat je van tevoren kunt klaarmaken en kunt afbakken aan het einde van de BBQ. Of eerder afbakken voor later gebruik. Verwarm de BBQ indirect (wij hebben zelfs het hitteschild en onze pizza steen gebruikt) op lage temperatuur, zo’n 150 graden. Mix alle droge ingrediënten in een kom, maak een kuiltje en voeg olijfolie, yoghurt en eieren toe. Voeg citroensap en zest toe en meng tot een mooi glad geheel. Verkreukel een stuk bakpapier en doe dit in een standaard taartvorm. Giet hier het beslag in en plaats het geheel in de BBQ. Een half uurtje later heb je een fantastisch lekkere, frisse taart. Emma kan de was doen!
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Emma en ik vinden het maken van taarten op de BBQ sowieso erg leuk. Het is gewoon tof om een heel diner van voorgerecht tot nagerecht op de BBQ te bereiden. Deze taart is sowieso een van onze favorieten. Wellicht samen met de Pasteis de Nata of het Mega Chocolate Chip Cookie. Absoluut een keer proberen. Een heerlijke verwennerij als afsluiting van de avond.
CITROEN OLIJFOLIE TAART VAN DE BBQ
Benodigdheden
- 1 Taartvorm rond de 23. cm
- Bakpapier
Ingrediënten
- 160 gram Bloem
- 135 gram Suiker
- ½ theelepel Bakpoeder
- ¼ theelepel Baking soda
- ¼ theelepel Zout
- 160 ml Olijfolie
- 120 ml Griekse yoghurt
- 2 Eieren Maat L
- 3 eetlepels citroensap versgeperst
- 1 citroen Zest (cirtroenrasp) liefst van een biologische (onbespoten) citroen
- Poedersuiker naar smaak
Instructies
- Verwarm de BBQ indirect (wij hebben zowel ons hitteschild als de pizzasteen gebruikt) voor op 150℃.
- Mix de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout) in een grote kom.
- Maak een kuiltje in het bloemmengsel en voeg hier de olijfolie, Griekse yoghurt en eieren aan toe. Gebruik een garde of vork om het geheel door elkaar te mixen.
- Voeg de citroensap en zest toe en roer tot een mooi glad geheel zonder klontjes.
- Verkreukel een stuk bakpapier en doe dit in de taartvorm. Giet daarna het beslag in de vorm. Zet de vorm in de BBQ en bak 30-35 minuten. Test daarna of de taart klaar is door met een tandenstoker in de taart te prikken. Als de tandenstoker schoon uit de taart komt is deze goed.
- Laat de taart 10 minuten afkoelen voor deze aan te snijden. Bestrooi met poedersuiker. Lekker om te serveren met een klodder Griekse yoghurt of wat vers fruit (b.v. frambozen). Maar ook gewoon naturel een heerlijk toetje.
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!
Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.