Gegrilde aubergines inmaken, een nieuwe hobby?

door Maarten
gegrilde aubergine ingemaakt

Het is een tijdje geleden dat wij voor het laatst wat hebben geschreven. Wij hebben in de tussentijd natuurlijk niet stilgezeten en volop van de BBQ en de zomer genoten. Voor de komende tijd staat er dus een inhaalslag gepland. Vandaag nemen wij jullie mee in ons nieuwste experiment. Wij zijn aan de slag gegaan met gegrilde aubergines en een weckpot.

INGEMAAKTE GEGRILDE AUBERGINES?

Ok, eerlijk is eerlijk, wij hebben dit niet helemaal zelf verzonnen. Tijdens de laatste paar bezoeken aan onze vriendin Elsbeth K. vertelde zij ons vol enthousiasme over haar nieuwe hobby van het fermenteren (inmaken) van de overvloedige oogst van groenten uit haar tuin. Dat wilden wij ook wel eens proberen, dus volle goede moed een paar weckpotten aangeschaft. En, bij gebrek aan een eigen moestuin, bij de lokale supermarkt een viertal aubergines op de kop getikt.

FEMENTEREN? WAT IS DAT NOU?

Maar wat is dat fermenteren eigenlijk? Vroeger, toen nog niet iedereen een koelkast had, werd fermenteren gebruikt door mensen om eten te bewaren voor later, b.v. de koude wintermaanden zonder verse groente. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees of vis om het (veel) langer houdbaar te maken en tegelijk de smaken te veranderen/verbeteren. Bij fermenteren zorgen micro organismen (bacteriën, schimmels en gisten) ervoor dat de moleculen worden afgebroken en er allerlei nieuwe, en hopelijk betere, smaken ontstaan. Bier, brood, wijn, kaas en sojasaus zijn voorbeelden van gefermenteerd voedsel. Maar ook de augurk en zuurkool kent waarschijnlijk iedereen. Daarnaast schijnt gefermenteerd voedsel ook nog eens goed te zijn voor de gezondheid en het voorkomen van scheurbuik (en wie wil dat nou niet)?

OK, EN TOEN?

Klinkt allemaal vrij eenvoudig en als een leuk en spannend experiment om te doen. Bij navraag bleek het fermenteren van groente het makkelijkst, dus daar zijn wij mee van start gegaan. Wij hebben de vier aubergines in plakken gesneden. Als dit inderdaad een hobby wordt gaan wij zeker een mandoline aanschaffen. Daarna deze gegrild op onze Bastard. En verder eigenlijk niets anders gedaan dan een schone weckpot vullen met de aubergines, knoflook, rozemarijn, wijnazijn, water en suiker. De weckpot tot de rand afgevuld en luchtdicht afgesloten. Gisten en schimmels hebben zuurstof nodig om te groeien, dus als er geen of weinig zuurstof in de pot zit, zal dit (hopelijk) ook niet gaan schimmelen. Vervolgens hebben wij de afgesloten weckpot bij kamertemperatuur in de kast gezet.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Geen idee. Het schijnt dat zelf gemaakt gefermenteerd voedsel beter en meer uitgesproken smaakt dan de varianten die beschikbaar zijn in de supermarkt, maar dat hebben wij helaas dus nog niet kunnen bevestigen. Onze gegrilde aubergines schijnen minimaal twee weken te moeten rusten, dus over twee weken volgt hieronder een definitief oordeel.

Het was wel leuk om te doen, en wij zijn erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Het heeft wel iets weg van het planten van een stekje vroeger op de basisschool (en dan iedere dag kijken of je al wat ziet). Ondertussen gaan wij aan de slag met het inmaken van uien (blijkbaar een super lekker bijgerecht bij de BBQ, dus daar gaan we voor). Maar ook het zelf maken van Kimchi staat inmiddels hoog op het verlanglijstje. Wordt dus vervolgd.

Update 6/10: vandaag voor het eerste de ingemaakte gegrilde aubergine geprobeerd. Het is een grappig experiment. Smaakt eigenlijk niet echt meer naar aubergine. De structuur lijkt iets steviger en door al het zuur neigt het nu veel meer naar een hele aparte augurk. Zeker niet vies, maar onbekend. Nu dient zich dan ook het volgende probleem aan, hoe kun je deze ingemaakte groente het beste (smakelijk) gebruiken. In een salade, als bijgerecht, als smaakmaker bij een goede hamburger? Daar moeten wij nog even over nadenken. Best moeilijk dat fermenteren, misschien de volgende keer toch maar gewoon thuis bier gaan maken. Dat past overal bij.

gegrilde aubergine ingemaakt

INGEMAAKTE GEGRILDE AUBERGINE

Een leuk, nieuw experiment. Onze eerste poging om gegrilde groenten in te maken. Hopelijk levert dit een leuk en gezond bijgerecht op en wellicht het begin van een nieuwe hobby.
Voorbereidingstijd 2 uur 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Weckpot 1 liter, goed schoongemaakt in kokend water
  • Keukenpapier
  • BBQ (met een deksel) 200°C, direct
  • BBQ RVS rooster

Ingrediënten
  

  • 4 (grote) aubergines
  • olijfolie
  • 7 tenen knoflook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 225 ml witte wijnazijn
  • 225 ml water
  • 75 gram suiker
  • zout

Instructies
 

Voorbereiding aubergines

  • Snij de aubergines met een mes in plakken (of gebruik de breedste stand op een mandoline). Doe de plakken in een bak.
  • Zout alle aubergines flink en zet de bak minimaal 2 uur aan de kant.
  • Was de aubergines na twee uur onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier.

BBQ

  • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 200°C en plaats het normale rvs BBQ rooster.

Grill de aubergines

  • Besprenkel de aubergines met wat olijfolie en grill deze op de BBQ totdat ze een mooie zwarte grilstreep hebben.
  • Haal de aubergines van de BBQ en laat ze afkoelen.

Weckpot vullen

  • Meng het water, de witte wijnazijn, suiker, knoflook en de rozemarijn in een pannetje en breng dit aan de kook.
  • Laat het mengsel kort doorkoken en haal de pan van het vuur. Laat het mengsel nu afkoelen.
  • Vul een schone weckpot (1 liter) met de gegrilde aubergine en stop er af en toe een teentje knoflook en takje rozemarijn uit het pannetje in de weckpot. Duw het geheel goed aan.
  • Vul de weckpot af met het water/suiker/wijnazijn mengsel tot aan de rand. Sluit de pot luchtdicht af met zo min mogelijk zuurstof in de pot.
    gegrilde aubergine ingemaakt
  • Laat een paar weken op smaak komen op kamertemperatuur (20°C of hoger), en geniet!

OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen