Gerookte makreel, lekker!

door Maarten
gerookte-makreel-groot

Emma en ik zijn verslaafd aan zelf gerookte makreel. Er gaat bijna niets boven de smaak van dit heerlijke, vette visje van de BBQ. Dit is een super makkelijk, goedkoop en waanzinnig lekker gerecht.

HOEZO MAKREEL?

Geen idee hoe het komt, wellicht heeft de stand van de maan er iets mee te maken. Maar een paar keer per jaar is er opeens een enorme behoefte om heel erg veel van deze heerlijke, vette vis te gaan consumeren. Dus als het weer zover is dan gaan wij op naar de markt om een aantal verse exemplaren te scoren bij onze visboer. Een paar euro armer en een zak verse vis rijker lopen wij dan weer naar huis om zo direct aan de slag te gaan. Ook de hond lijkt op deze momenten blijer te kijken dan anders, maar dat kan ook te maken hebben met de geur van de verse vis. Dit gerecht is ook super om in de herfst of winter te maken. Alle buren hebben dan immers hun ramen dicht, dus je kunt helemaal losgaan qua extreme-smoking zonder dat alle omringende huizen naar een visrokerij gaan ruiken.

HOE ROOK JE MAKREEL OP DE BBQ?

Het roken van makreel op de BBQ is super makkelijk. Meer dan een paar mooie (door de visboer schoongemaakte) makrelen, wat grof zeezout en een beetje rookhout heb je niet nodig. Spoel de vis eerst schoon onder koud stromend water en dep droog. Bestrooi de vissen van binnen en buiten met grof zeezout en laat 45 minuten rusten. Zodra de BBQ rond de 100-110°C is (indirect) kan het rookhout (zie ons rookhout overzicht voor inspiratie) en de vis op de BBQ. Laat de makrelen 45 minuten rustig roken, totdat de kerntemperatuur rond de 60°C is. Serveer direct en geniet!

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Er gaat bijna niets boven de smaak van zelfgerookte makreel van de BBQ. Dit is echt waanzinnig lekker en behoort tot onze meest favoriete BBQ recepten. Gerookte makreel is lekker op ieder tijdstip van de dag. Op een boterham, in of naast een salade of als mousse. En ook de hond is extreem blij als zij een klein stukje makreel mag hebben. Super makkelijk, goedkoop en heerlijk, wat wil je nog meer? Hup, naar de markt!

gerookte-makreel-2

GEROOKTE MAKREEL

Zeer eenvoudige manier om zelf de allerlekkerste gerookte makreel te maken op de BBQ
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 100-110°C, indirect
  • Plate setter (hitteschild)
  • BBQ rooster
  • Druipbak
  • handje rookhout (bijvoorbeeld appel, eik, esdoorn, pruim)
  • BBQ smoker tube (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 3 makrelen 1 makreel de man, ingewanden verwijderd
  • 1 handje grof zeezout

Instructies
 

VOORBEREIDING

  • Zorg ervoor dat de ingewanden van de makrelen zijn verwijderd (door de visboer). Spoel de makrelen goed schoon met koud water en dep deze droog.
    Gerookte-makreel
  • Bestrooi de makrelen van binnen en buiten met grof zeezout. Laat de makrelen ongeveer 45 minuten rusten in een bak zodat ze (een beetje) uitdrogen door het zout.
  • Spoel na 45 minuten het zout van de vissen met koud water en droog de vissen opnieuw.
  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 100-110°C.
  • Vul de BBQ smoker-tube (buis) met rookhout. Wij hebben deze keer berk gebruikt, maar ook appel en eik passen uitstekend bij dit gerecht. Zie ons rookhout overzicht voor inspiratie. Als je geen smoker-tube hebt kun je ervoor kiezen om vantevoren een handje rookhout te weken in een bakje water.

BEREIDING

  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de buis met rookhout tussen de kolen. Mocht je geen tube hebben, gooi dan een goede hand rooksnippers op de kolen.
  • Plaats het hitteschild. Zet een druipbak gevuld met een laagje water in de BBQ onder het rooster waarop de makrelen komen te liggen.
  • Plaats de makrelen op het BBQ rooster boven het bakje water.
    gerookte-makreel-groot
  • Rook de makrelen ongeveer 45 minuten. Idealiter komt er gedurende de bereiding altijd een klein beetje rook uit de BBQ. Mocht er helemaal geen rook meer uit de BBQ komen dan kun je ervoor kiezen nogmaals wat rookhout toe te voegen.
  • Als de kerntemperatuur van de makrelen na 45 minuten 60°C is, mogen de makrelen van de BBQ. Het vlees van de vis is nu wit, valt zonder problemen van de graat en smaakt ronduit fantastisch!
    gerookte-makreel-2
  • Serveer direct en geniet!
    gerookte-makreel-3-1

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen