De Côte de Boeuf is de koning van alle steaks. De dik uitgesneden Ribeye aan het bot is een ware traktatie voor iedere vleesliefhebber die zichzelf eens flink in de culinaire watten wil leggen. Het perfect bereiden van dit mooie vlees is echt verrassend simpel.
EINDELIJK MOOIE STEAKS IN DE SUPERMARKT
De Côte de Boeuf is een van de allermooiste stukken vlees om te zien en bereiden. De Engelse naam voor dit stuk vlees is Prime Rib, en het wordt gesneden van de eerste 5 tot 6 ribben van het rund. Het heeft een prachtig bot en mooie vet marmering. Ook de Ribeye komt van dit gedeelte van het rund, alleen wordt dan het bot eraf gesneden.
Nu wil het toeval dat onze lokale (blauwe) supermarkt sinds kort eindelijk BBQ Star Grillmasters Choice (in samenwerking met Jord Althuizen) in het BBQ-assortiment heeft opgenomen. Eindelijk mooie dikke steaks (3,5 – 4 cm dik) met bot in de supermarkt. Die moesten wij dus gaan proberen! Vijfhonderd (500) gram steak blijkt in de praktijk een prima hoeveelheid voor een hongerige vader en zijn dochter. Tevens was dit een mooi moment om mijn nieuwe kerntemperatuurmeter uit te proberen.
HOE MAAK JE DE PERFECTE CÔTE DE BOEUF OP DE BBQ?
Het bakken van een perfecte Côte de Boeuf op de BBQ wordt door sommige mensen als wat lastig ervaren. Soms is de buitenkant perfect, maar van binnen is het vlees nauwelijks lauw. En tegen de tijd dat het vlees van binnen goed is, is de buitenkant overleden. Hieronder staat het recept wat wij gebruiken voor een super sappige medium-rare steak met mooie grilstreep van de BBQ.
Combineer dit met deze fantastische zelfgemaakte knoflookboter en je hebt een ongeëvenaarde smaaksensatie en instant klassieker. Het resultaat is om van te watertanden. Je kunt de boter daarna nog ruim een week bewaren in de koelkast, en deze smaakt fantastisch bij bijna alles, van een simpel toastje, geroosterde kip tot T-bone steaks.
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Absolute aanrader voor de liefhebber van een mooie grote steak van de BBQ. Wij hebben de steak medium rare bereid (daar houden wij van) en het vlees is mals, superzacht en smaakvol. Emma vond de combinatie met zelfgemaakte knoflookboter ook superlekker, dus ook de losse boter gaan wij vanaf nu zeker vaker maken. Wat frietjes en een salade als bijgerecht en niets meer aan doen. Wij zijn vanaf nu fan van de Grillmaster steaks van Jord (en nee, wij worden niet gesponsord). Morgen naar de supermarkt om de rest van de serie te kopen!
DE PERFECTE CÔTE DE BOEUF MET KNOFLOOKBOTER
Benodigdheden
- BBQ met deksel, 100-120°C indirect, later 200°C direct
- Gietijzeren BBQ rooster (optioneel voor de mooie strepen)
- Kerntemperatuurmeter
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
Knoflookboter
- 120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 theelepel peterselie vers of uit potje
- 2 tenen knoflook
- 1 limoen voor de zest
- 1 theelepel thijm vers of uit potje
- 1 theelepel rozemarijn vers of uit potje
- 1 theelepel basilicum vers of uit potje
- ½ theelepel versgemalen zeezout
- ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
Cote de Boeuf
- 1 Côte de Boeuf 500 gram (min. 3,5 cm dik)
- 2 eetlepels olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- versgemalen zeezout
Instructies
- Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 100-120°C.
- Haal de Côte de Boeuf 40 minuten voordat het vlees op de BBQ gaat uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
- Maak de Côte de Boeuf droog met keukenpapier en wrijf licht in met olijfolie. Bestrooi rondom met de versgemalen zwarte peper en versgemalen zeezout (naar smaak).
- Mix de boter, peterselie, knoflook, zest van de limoen, thijm, rosemarijn, basilicum, zout en peper in een klein schaaltje. Zet in de koelkast totdat je dit gaat gebruiken (blijft zeker een week goed).
- Is de BBQ op temperatuur? Sluit de kerntemperatuurmeter aan, leg het vlees op het rooster en sluit de BBQ.
- Gaar de Côte de Boeuf indirect tot een kerntemperatuur van 45°C graden. Dit was bij ons na +/- 20 minuten.
- Is de juiste kerntemperatuur bereikt? Haal het vlees dan even van de BBQ en dek het af met wat aluminiumfolie. Maak de BBQ gereed voor direct grillen op minimaal 200°C.
- Als de BBQ 200°C is, leg dan de Côte de Boeuf op de BBQ en gril hem (afhankelijk van de dikte) 1,5 minuut aan een kant. Draai het vlees om en gril de andere kant 1,5 minuut. Herhaal dit tot het vlees een kerntemperatuur van 52°C (medium-rare) heeft bereikt.
- Haal de Côte de Boeuf van de BBQ, en laat hem op een bord of plank onder een stuk aluminiumfolie 2-5 minuten rusten. De temperatuur voor een medium rare steak zal dan uiteindelijk rond de 55°C-57°C uitkomen.
- Serveer op de plank met een beetje knoflook boter op het vlees, zodat deze lekker kan smelten. Snijdt het vlees in mooie plakken en geniet!
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!