Er zijn maar weinig dingen leuker dan buiten koken. Op een vuur bereid smaakt nou eenmaal alles beter. Wij hebben vandaag met verrassend weinig moeite dit klassieke Italiaanse ossobuco (kalfsschenkel) recept gemaakt op onze Bastard. Ongelofelijk lekker!
OORSPRONG VAN OSSOBUCO
Ossobuco is een Italiaans vleesgerecht, wat zijn oorsprong kent in Milaan. De letterlijke betekenis van de woorden ‘osso buco’ is ‘bot met gat’. Dit slaat op de mergpijp in de kalfsschenkel, die de basis vormt van dit gerecht en heel veel smaak afgeeft. De schenkels worden met onder meer uien, wortel en (bleek)selderij gestoofd. In het traditionele Milanese recept worden geen tomaten verwerkt, wij hebben er echter voor gekozen dat wel te doen. Dus is deze ossobuco formeel niet ‘alla Milanese’, maar evengoed verschrikkelijk lekker!
Het gerecht wordt afgemaakt met gremolata, een mengsel van peterselie, gehakte knoflook en citroenrasp. Wij vinden dit een lekkere frisse toevoeging, en doen hem erbij. Je kunt de gremolata ook apart serveren, zodat iedereen dit later naar smaak kan toevoegen. Doorgaans wordt Ossobuco met risotto geserveerd, maar is ook prima te combineren met vers brood.
OSSOBUCO UIT DE DUTCH OVEN
Wij hebben dit gerecht bereid op onze Bastard (kamado) BBQ, maar zolang je de temperatuur van jouw bbq maar kunt controleren zou iedere andere BBQ met een deksel ook moeten werken.
Bij dit gerecht gebruiken wij de Dutch oven (gietijzeren braadpan) direct op de kolen. Omdat wij direct op de kolen koken gaat het wat meer op gevoel en is het makkelijk als je van te voren alles al snijdt en klaarzet. Begin dus met het maken van de runderbouillon, het snijden van de ui, wortel, bleekselderij, peterselie en knoflook.
De voorbereiding van dit recept kost ongeveer 30 minuten, daarna kun je lekker naast de BBQ gaan zitten en genieten van de heerlijke geuren. Na ongeveer 1 uur en 45 minuten stoven, wanneer het vlees van het bot glijdt, is de ossobuco klaar. Haal de Dutch oven uit het vuur en serveer het gerecht.
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Zoals de titel al zegt: ongelofelijk lekker! Het vlees viel van het bot af en de gremolata gaf er zoals verwacht een frisse twist aan. Enkel de merg viel niet bij iedereen in goede aarde, maar dan heb je als liefhebber dus geluk. En ook de hond vond het fantastisch om na afloop de botten te mogen hebben. Dit recept gaan wij dus zeker bewaren om vaker op de BBQ te maken.
“Barbecue may not be the road to world peace, but it’s a start.”
ANTHONY BOURDAIN
OSSOBUCO VAN DE BBQ, ONGELOFELIJK LEKKER
Benodigdheden
- BBQ, 120°C, direct op de kolen
- Dutch Oven
Ingrediënten
Vlees en saus
- 3 kalfsschenkels (2-3 cm dik)
- bloem
- 2-3 wortels
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2-3 stronken selderij
- 1 bosje peterselie
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel olijfolie
- zout (uit de molen)
- peper (uit de molen)
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 750 ml runderbouillon
Voor de Gremolata
- 1 onbespoten citroen
- 1 bos peterselie
- 2 teentjes knoflook
Instructies
- Schenkels afspoelen, zodat alle botsplinters worden weggespoeld. Met keukenpapier goed droogdeppen. Kalfschenkels goed bedekken met bloem. Snij de vetranden van de schenkels door (zodat deze later niet gaan kromtrekken).
- BBQ aansteken, direct, 140-150°C
- Wortels raspen, uien en knoflook pellen. selderij wassen en alles zeer fijn hakken. Peterselie wassen, droogdeppen en blaadjes ook fijnhakken.
- Dutch oven direct op de kooltjes zetten en warm laten worden (temperatuur daalt naar 120°C). Boter en olie erin verwarmen. De kalfsschenkels in de pan leggen en goed aanbakken (tot ze gemakkelijk loslaten, dan is de korst bruin genoeg en zijn de porien dicht). Kalfsschenkels omkeren en opnieuw goed aanbakken. De schenkels uit de Dutch oven nemen en met zout en peper bestrooien.
- De kleingesneden groenten met de peterselie in de Dutch oven doen en kort fruiten. De tomaten in het blik kleinsnijden en met 375ml van de bouillon in de pan gieten. Zout en peper toevoegen naar smaak. Probeer de BBQ rond de 120°C graden te houden en laat de vloeistof 10-15 minuten zachtjes inkoken.
- Schenkels wederom in de Dutch oven leggen. Lepel over alle stukken schenkel wat saus. Doe de deksel op de Dutch oven. Hou de temperatuur van de BBQ rond de 120°C en laat het vlees ca. 1 uur en 45 minuten stoven. Check met enige regelmaat of er nog voldoende vocht in de Dutch oven is en voeg indien nodig extra runderbouillon toe. Wij gebruiken meestal tussen de 500-750ml afhankelijk van de temperatuur van de BBQ.
- Voor de gremolata de citroen onder heet water goed afborstelen, afdrogen en dun schillen/raspen. De peterselie wassen en de blaadjes afplukken. De knoflook pellen. Alles heel fijn hakken en in een schaaltje doen. Zet het schaaltje op tafel.
- Als het vlees van de botten valt is de ossobuco klaar. Haal de Dutch oven uit het vuur en serveer het gerecht. Wacht hier niet te lang mee aangezien de Dutch oven zeer warm is en het vlees ondertussen gewoon verder bakt. Strooi de gremolata over de plakken schenkel voor het frisse detail. Eet smakelijk!
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!