Handig overzicht rookhout op de BBQ

door Maarten
rookhout

Wij zijn zelf gek op de rokerige smaak van BBQ. En als fanatieke (of iets minder fanatieke) BBQ’er komt er ook voor jou het moment dat je met rookhout aan de slag wilt gaan. Gebruik hierbij dit superhandige overzicht met de verschillende soorten rookhout.

Rookhout

Het gebruik van verschillende soorten rookhout op de BBQ zal ook verschillende smaken produceren. Iedere houtsoort heeft een unieke samenstelling en een ander brandpunt. Blokjes hout (chunks) branden langzaam en zullen gedurende een langere tijd rook produceren, terwijl hout snippers sneller branden en gedurende kortere tijd rook zullen afgeven. In onderstaand overzicht beschrijven wij de verschillende soorten hout, hun smaak en de producten die hier het beste bij passen om een fantastische smaakbeleving te creëren.

Rookhout op de BBQ

Vroeger werd rook vooral gebruikt om vis en vlees te conserveren. Tegenwoordig is het vooral om de smaak te doen. Door het gebruik van rookhout geef je vlees, vis, groenten of bijvoorbeeld kaas een extra smaak-dimensie, en geef je de gerechten die rokerige smaak die zo kenmerkend is voor BBQ. Gerechten roken kan in principe op iedere BBQ, zolang je deze maar kunt afsluiten met een deksel. Voor het gebruik van rookhout is indirect BBQ’en aan te bevelen. Dit geeft het gerecht de tijd om de rooksmaak goed op te nemen.

Welke houtsoort past het beste bij welk gerecht? Gebruik alleen schoon en goed gedroogd hout waarbij chunks of snippers de voorkeur hebben voor gebruik op een normale (kamado) BBQ. Deze chunks en snippers zijn inmiddels zelfs in de supermarkt te koop, maar kun je natuurlijk ook gewoon in een kant en klare zak online bestellen bij jouw favoriete leverancier. Zorg voor een goede luchtstoom in de BBQ, de rook moet langs het te bereiden product gaan voor het beste effect. De hoeveelheid lucht die je toelaat tot de BBQ bepaald de kwaliteit van de rook. Lichte, blauwe, doorzichtige rook geeft de beste smaak.

Handig overzicht van BBQ rookhout

De hoeveelheid rookhout die je moet gebruiken voor het beste resultaat hangt af van de tijdsduur die je wilt roken. Ga je voor een lange sessie (bv. spare ribs of pulled pork), dan wil je een paar uur rook genereren. Wij gebruiken dan meestal 2 chunks. Voor een kortere rooksessie gebruiken wij een paar handjes rooksnippers die wij in een kommetje een uurtje onder water zetten voor gebruik. Als je denkt dat dit teveel stoom in plaats van rook zal genereren kun je ook een klein pakketje van aluminiumfolie maken (met wat gaatjes erin) of een tube smoker gebruiken. Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden voor roken op de BBQ. Wij hebben een handige lijst gemaakt met een overzicht van de verschillende soorten rookhout en daarbij passende producten (klik op het plaatje om te dit vergroten).

Dit is natuurlijk slechts een richtlijn. Probeer het vooral zelf uit en kies je eigen favoriete rookhout voor verschillende gerechten en producten. Hopelijk heeft deze uitleg een beetje geholpen. Heel veel plezier met roken!

rookhout

 

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie om rookhout bij te gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

 

Photo source: Pexels.com

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen