Wij zijn zelf gek op de rokerige smaak van BBQ. En als fanatieke (of iets minder fanatieke) BBQ’er komt er ook voor jou het moment dat je met rookhout aan de slag wilt gaan. Gebruik hierbij dit superhandige overzicht met de verschillende soorten rookhout.
Rookhout
Het gebruik van verschillende soorten rookhout op de BBQ zal ook verschillende smaken produceren. Iedere houtsoort heeft een unieke samenstelling en een ander brandpunt. Blokjes hout (chunks) branden langzaam en zullen gedurende een langere tijd rook produceren, terwijl hout snippers sneller branden en gedurende kortere tijd rook zullen afgeven. In onderstaand overzicht beschrijven wij de verschillende soorten hout, hun smaak en de producten die hier het beste bij passen om een fantastische smaakbeleving te creëren.
Rookhout op de BBQ
Vroeger werd rook vooral gebruikt om vis en vlees te conserveren. Tegenwoordig is het vooral om de smaak te doen. Door het gebruik van rookhout geef je vlees, vis, groenten of bijvoorbeeld kaas een extra smaak-dimensie, en geef je de gerechten die rokerige smaak die zo kenmerkend is voor BBQ. Gerechten roken kan in principe op iedere BBQ, zolang je deze maar kunt afsluiten met een deksel. Voor het gebruik van rookhout is indirect BBQ’en aan te bevelen. Dit geeft het gerecht de tijd om de rooksmaak goed op te nemen.
Handig overzicht van BBQ rookhout
Dit is natuurlijk slechts een richtlijn. Probeer het vooral zelf uit en kies je eigen favoriete rookhout voor verschillende gerechten en producten. Hopelijk heeft deze uitleg een beetje geholpen. Heel veel plezier met roken!
Â
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie om rookhout bij te gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!
Â
Photo source: Pexels.com
Â