Ga terug
cola chicken wings van de BBQ

COLA KIP VAN DE BBQ

Geweldig recept voor heerlijk zoete cola kip van de BBQ. Ideaal als snack of hoofdgerecht. Dit gerecht smaakt nog beter dan het eruit ziet, echt genieten!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, snack
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 150°C indirect en daarna 220°C direct
  • Hitteschild
  • Lekbakje
  • (Gietijzeren) BBQ rooster

Ingrediënten
  

  • 900 gram kipborrelhapjes of kippenvleugels

Rub

  • 4 eetlepels Chicken Dust BBQ Rub (kijk op onze site voor het recept voor Chicken Dust BBQ Rub)
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker (10 gram)
  • eetlepel zonnebloemolie

Marinade

  • 330 mililiter cola (+/- 1 blikje gewone cola, niet light of zero)
  • 150 gram ketchup
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 25 mililiter appelciderazijn
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik (dus met hitteschild) op 150°C. Plaats het (gietijzeren) rooster met daaronder een lekbakje.

Rub

  • Leg de kipborrelhapjes in een ruime platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
    cola kip 1
  • Meng de Chicken Dust BBQ Rub (zie onze site voor het recept) met een eetlepel (10 gram) donkerbruine bastersuiker en de zonnebloemolie. Smeer hiermee de kipborrelhapjes of vleugels helemaal in.

Cola Marinade

  • Meng de cola, ketchup, 50 gram basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpannetje. Breng de cola marinade aan de kook en zet het vuur lager. Laat de marinade 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus mooi ingedikt is. Roer regelmatig en hou in de gaten of de marinade niet te snel indikt.
  • Proef de marinade en breng deze eventueel naar wens verder op smaak met wat zout en peper.

Bereiding indirect 150°C

  • Als de BBQ stabiel op 150°C is leg je de kipborrelhapjes op het BBQ rooster. Sluit de deksel.
    cola kip 2
  • Doe de helft van de marinade in een apart bakje. Terwijl de kipborrelhapjes aan het garen zijn, dip je ze tussentijds 2 keer (b.v. na 15 en 30 minuten) in de marinade. Leg ze na het dippen terug op het rooster om verder te garen.
  • De kip moet ongeveer 45 minuten indirect garen. Als de kerntemperatuur van de kip 72°C is, dan is de kip klaar. Haal de kipstukjes van het rooster en leg ze even in een schaal.
    cola kip 3

Bereiding direct BBQ 220°C

  • Verwijder het hitteschild en maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 220°C.
  • Als de BBQ stabiel is op 220°C gaan we de kipborrelhapjes heel kort afgrillen zodat deze een krokant velletje krijgen. Doe dit heel kort, want door de suikers in de rub en marinade verbranden ze heel snel. Dus even snel om en om grillen en weer terug in de schaal.
  • Schenk nu de resterende cola marinade uit het steelpannetje over de kipborrelhapjes. Even door elkaar schudden en genieten maar!
    cola chicken wings van de BBQ