Ga terug
Cote-de-Boeuf-2

DE PERFECTE CÔTE DE BOEUF MET KNOFLOOKBOTER

De Côte de Boeuf is de koning van alle steaks. De dik uitgesneden Ribeye aan het bot is een ware traktatie voor iedere vleesliefhebber die zichzelf eens flink in de culinaire watten wil leggen. Neem de tijd en laat de steak langzaam garen. Combineer dit met zelfgemaakte knoflookboter voor een ongeëvenaarde smaaksensatie!
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • BBQ met deksel, 100-120°C indirect, later 200°C direct
  • Gietijzeren BBQ rooster (optioneel voor de mooie strepen)
  • Kerntemperatuurmeter
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Knoflookboter

  • 120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel peterselie vers of uit potje
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen voor de zest
  • 1 theelepel thijm vers of uit potje
  • 1 theelepel rozemarijn vers of uit potje
  • 1 theelepel basilicum vers of uit potje
  • ½ theelepel versgemalen zeezout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper

Cote de Boeuf

  • 1 Côte de Boeuf 500 gram (min. 3,5 cm dik)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen zeezout

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 100-120°C.
  • Haal de Côte de Boeuf 40 minuten voordat het vlees op de BBQ gaat uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
    overzicht ingrediënten cote de boeuf
  • Maak de Côte de Boeuf droog met keukenpapier en wrijf licht in met olijfolie. Bestrooi rondom met de versgemalen zwarte peper en versgemalen zeezout (naar smaak).
    cote de boeuf
  • Mix de boter, peterselie, knoflook, zest van de limoen, thijm, rosemarijn, basilicum, zout en peper in een klein schaaltje. Zet in de koelkast totdat je dit gaat gebruiken (blijft zeker een week goed).
    knoflook boter
  • Is de BBQ op temperatuur? Sluit de kerntemperatuurmeter aan, leg het vlees op het rooster en sluit de BBQ.
    cote de boeuf bbq
  • Gaar de Côte de Boeuf indirect tot een kerntemperatuur van 45°C graden. Dit was bij ons na +/- 20 minuten.
  • Is de juiste kerntemperatuur bereikt? Haal het vlees dan even van de BBQ en dek het af met wat aluminiumfolie. Maak de BBQ gereed voor direct grillen op minimaal 200°C.
  • Als de BBQ 200°C is, leg dan de Côte de Boeuf op de BBQ en gril hem (afhankelijk van de dikte) 1,5 minuut aan een kant. Draai het vlees om en gril de andere kant 1,5 minuut. Herhaal dit tot het vlees een kerntemperatuur van 52°C (medium-rare) heeft bereikt.
  • Haal de Côte de Boeuf van de BBQ, en laat hem op een bord of plank onder een stuk aluminiumfolie 2-5 minuten rusten. De temperatuur voor een medium rare steak zal dan uiteindelijk rond de 55°C-57°C uitkomen.
  • Serveer op de plank met een beetje knoflook boter op het vlees, zodat deze lekker kan smelten. Snijdt het vlees in mooie plakken en geniet!
    cote de boeuf klaar