Emma en ik vinden het heerlijk om samen in de (buiten)keuken te experimenteren met nieuwe gerechten voor de BBQ. Naast het internet en onze eigen creativiteit halen wij ook heel veel inspiratie uit de inmiddels vrij grote verzameling boeken in onze BBQ-boekenkast. Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje!
BBQ BOEKEN
Als echte BBQ fanaten hebben wij de afgelopen jaren behoorlijk veel BBQ kookboeken verzameld. In dit artikel delen wij onze favoriete BBQ kookboeken met jullie, en wij hopen dat dit jullie zal inspireren voor mooie cadeaus voor Sint, kerst, vaderdag, verjaardag of gewoon voor jezelf omdat het leuk is.
Wij vinden het lezen van een echt, ouderwets, papieren BBQ boek een heleboel charme hebben. Het is fijn om wat naslagwerken op de plank te hebben staan als je een specifiek gerecht wilt bereiden, maar ook gewoon leuk om door te bladeren voor inspiratie of om iets nieuws uit te proberen. Daarnaast gaat zo’n telefoon of iPad de hele tijd net uit als je met je handen de rub over een kip aan het masseren bent, en dat zal een boek je niet aandoen.
Hieronder staat een overzicht van alle BBQ boeken die wij in onze BBQ boekenkast hebben staan met een korte beschrijving en een link naar de website waar je een digitaal exemplaar kunt inkijken en eventueel het boek kunt bestellen.
BBQ Bijbel
De BBQ Bijbel van Julius Jaspers is een uitgebreid naslagwerk met BBQ recepten, uitleg van technieken en tips. Niet al te moeilijke recepten met een overzichtelijke hoeveelheid ingrediënten, en in begrijpelijke taal geschreven. Fijn en compleet BBQ naslagwerk waar vlees, vis en groente de hoofdrol spelen.
Lees hier meer over de BBQ Bijbel.
BBQ Magic
De 100 beste recepten van de BBQ-expert Roel Westra, ofwel Pitmaster X. Kijk vooral een keer naar zijn Youtube kanaal voor heel veel BBQ inspiratie. In dit boek ontdek je nieuwe en spetterende smaken met 100 recepten voor je barbecue, grill en smoker. Dit is een zeer mooi BBQ boek, waarin Pitmaster X de lezer laat kennismaken met traditionele en nieuwe bereidingstechnieken. Van mooi vis- en vleesgerechten tot een Hollandse mayonaise-tomahawk. Pitmaster X laat je kennismaken met de mooiste smaken van de buitenkeuken.
Lees hier meer over BBQ Magic.
Let’s make BBQ great again
Dit boek geeft je, naast de praktische informatie, meer dan 90 recepten. Recepten die passen alle momenten die er echt toe doen en die erom schreeuwen om je BBQ aan te steken. Van een Lazy Afternoon, Black Friday of Meatless Monday tot Burendag, een BBQ Escape of BBQ on the Beach. De recepten variëren van de inmiddels bekendere pulled pork, bavette en moink balls tot een umami burger. Laat je inspireren en steek die BBQ aan!
Lees hier meer over Let’s make BBQ great again.
Hete Kolen
De kamado’s is hot, maar hoe benut je alle mogelijkheden zo optimaal mogelijk? In dit boek komt de techniek uitgebreid aan bod in combinatie met 32 smakelijke en haalbare recepten om de verschillende technieken in de praktijk te brengen. BBQ boek met mooie foto’s en tekeningen die inzicht geven in de werking van de kamado.
Lees hier meer over Hete Kolen.
Het vuur de baas
Het vuur de baas is het boek van BBQ autoriteit Dennis van Koutrik, ook wel bekend als Noskos. Zeer mooi en compleet BBQ boek dat de meest gestelde vragen op BBQ gebied beantwoord. Dit boek komt niet gelijk met allerlei moeilijke recepten, maar gaat terug naar het begin: de technieken om goed te BBQ-en. Hoe grill je indirect en hoe zorg je voor de juiste temperatuur van je vuur? Welk rookhout past bij welk stuk vlees? De recepten zijn leuk, goed uitgelegd en uit ervaring kan ik zeggen ook heel lekker. Aanbeveling!
Lees hier meer over Het vuur de baas.
Big green egg – Modus Operandi
Het is even sparen, maar met zijn 904 pagina’s en 322 recepten is ‘Modus Operandi’, geschreven door Michèl Lambermon, waarschijnlijk dé must have voor alle kamado en BBQ liefhebbers. Een 4,6 kilo zware BBQ bijbel die de veelzijdigheid van het buiten koken op de BBQ benadrukt met heerlijke recepten en prachtige verhalen en beelden. Vereeuwig je favoriete recepten en BBQ herinneringen en creëer je eigen naslagwerk. Prachtig kado voor sinterklaas, kerst of gewoon voor jezelf omdat je het waard bent!
Lees hier meer over Modus Operandi.
Franklin BBQ – A Meat Smoking Manifesto
Toen Aaron Franklin en zijn vrouw Stacy in 2009 een kleine BBQ trailer begonnen langs de snelweg in Austin, Texas hadden zij geen idee waaraan zij begonnen. Inmiddels is Franklin Barbecue uitgegroeid tot het meest populaire barbecue restaurant van America en hebben zij alle belangrijke barbecue awards gewonnen die er zijn.
In zijn eerste bbq boek laten Franklin en mede auteur Jordan Mackay de geheimen zien achter echt goede barbecue en delen zij hun jarenlange ervaring. Dit boek is de bijbel voor iedere backyard pitmaster. Hoe bouw je je eigen smoker, selecteer je het juiste hout en het beste vlees? Alles wat nodig is om zelf mind-blowing lekkere barbecue gerechten te bereiden.
Lees hier meer over Franklin BBQ.
MASTERCLASS IN DE ACHTERTUIN
Wij waren altijd al fan van de BBQ en buiten koken, maar sinds wij vorig jaar een fantastische BBQ-masterclass wonnen van Jord Althuizen (dé BBQ-goeroe van Nederland, bekend van o.a. ‘Smokey Goodness‘, restaurant ‘Black Smoke‘ en ‘BBQ street op 24Kitchen’) in onze eigen achtertuin zijn wij pas echt enthousiast aan de slag gegaan. Natuurlijk ontbreken ook de boeken van Jord en Smokey Goodness niet in onze verzameling. En Jord was zelfs zo vriendelijk om na de masterclass al onze exemplaren te signeren!
Smokey Goodness Winter BBQ
Iedere BBQ liefhebber kent Jord Althuizen. Jord is oprichter, eigenaar en pitmaster van Smokey Goodness. Dit boek is gevuld met echt winterse gerechten zoals home smoke salon, wintersport favorieten zoals raclette en een compleet BBQ-kerstmenu. Want zeg nu zelf, BBQ is toch een all-year-sport!
Lees hier meer over Winter BBQ.
Smokey Goodness
Kookboek van het jaar 2016. Het BBQ thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna. Het is een persoonlijk verhaal en een lekker vet boek met ruige recepten die de Amerikaanse BBQ cultuur van alle kanten belicht. Met alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje. Als je dit boek leest raak je geheid verslingerd aan de grill, het vuur en de rook!
Lees hier meer over Smokey Goodness.
Smokey Goodness 2
Kookboek van het jaar 2017. Ook dit boek is weer lekker stoer en ruig. Deze keer gaat Smokey Goodness op zoek naar de BBQ-cultuur van Zuid-Amerika en bezoekt onder andere Argentinië. Stoer, slow en vol vuur. Van vurige salsa’s tot complete asado’s, porkbelly pita’s én latino spareribs. Grillen boven open vuur, je eigen fire pit of infiernillo. Leuke en inspirerende opvolger van het eerste boek met lekkere cocktails!
Lees hier meer over Smokey Goodness 2.
Smokey Goodness 3
In dit boek trakteren Jord Althuizen en Smokey Goodness je op het betere BBQ werk in Zuid-Afrika. Ook dit boek is wederom stoer, slow en avontuurlijk. Van Zuid-Afrikaanse braai tot de big five op de BBQ: beef, pork, chicken, fish en toetjes. Leuk en inspirerend boek met zeer mooie foto’s, het leest bijna als een roman.
Lees hier meer over Smokey Goodness 3.
Burgers & BBQ Bites
Erg leuk boek met vrij makkelijk te maken BBQ recepten voor iedereen. In dit boek bezoeken Jord en Smokey Goodness de States. Veel super lekkere hot & fast recepten. Van de deli’s van New York tot de foodtrucks in Portland. Met de allerdikste sandwiches, de heetste taco’s en lekkerste BBQ snacks. Fijn boek, met mooie foto’s!
Lees hier meer over Burgers & BBQ Bites.
No Worries BBQ
In dit boek wordt je ondergedompeld in de laid-back Aussie benadering van BBQ. Easy Summer BBQ in het land waar BBQ tot nationale sport verheven is met all time favorieten als ribs en burgers aussie style. Benieuwd naar een crock steak Dundee style, dan is dit jouw boek. En bijkomend voordeel, ook deze leest wederom weg als een roman met mooie foto’s!
Lees hier meer over No Worries BBQ.
Smokey Goodness BBQ Feast on Fire
Prachtig boek van Smokey Goodness voor de koude winterdagen. Een mooi BBQ boek voor alle feesten en partijen, kerst, koningsdag of zomaar midden in de winter omdat je zin hebt in BBQ. Nodig je vrienden uit en geniet. Dit boek helpt je om complete BBQ menus op tafel te zetten. Van Fancy Fire tot Smokey Italian en de Yankee classics. Alles wat je nodig hebt om je vrienden en vriendinnen te imponeren. Met veel ideeën voor brunch en borrel hapjes. Als het feest is, gaat de BBQ aan!
Lees hier meer over BBQ Feast on Fire.
Smokey Goodness Lowlands BBQ
Smokey Goodness Lowlands BBQ, het dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit, heeft onze eigen Lage Landen als inspiratiebron. Bigger, better en dit keer geheel in onze eigen backyard. Ga mee op een vurige ontdekkingsreis en bijt je vast in de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees en award-winning rundvlees van eigen bodem? Met alle basisinfo over barbecueën en als bonus een ultieme BBQ-guide: de heetste BBQ-restaurants, de vetste BBQ-shops & de beste butchers van Nederland en België op een rij.
Lees hier meer over Lowlands BBQ.
Smokey Goodness Brand New BBQ
Smokey Goodness Brand New BBQ kregen wij deze keer cadeau bij een abonnement op een Nederlands tijdschrift. Hier hadden wij dus veel mazzel. Deze keer gaan wij met Jord mee naar de USA, de bakermat van BBQ. Het is volgens ons een zeer geslaagd boek, wellicht wel de beste in de serie. Back to basic, maar wel superlekker. Onze favoriet: Roadkill chicken met Alabama white sauce, een absolute klassieker. Verder wederom veel tips, technieken en het leest weer weg als supermooi BBQ jongensboek. Zoek je nog een cadeautje? Hier kun je je geen buil aan vallen!
Lees hier meer over Brand New BBQ.
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Op zoek naar nog meer BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!