Dorade van de BBQ, een heerlijke en makkelijke vis

door Maarten
dorade op de bbq

Als je een keertje wat anders van de BBQ wilt, doe jezelf dan een plezier en koop de volgende keer dat je op de markt loopt bij jouw lokale visboer een paar dorades. Een heerlijke vis met grote, stevige graten die makkelijk op de BBQ te bereiden is. En dankzij de vetten blijkbaar ook nog erg gezond, dus wat wil je nog meer?

DORADE

Dorade is een witvis met stevig vlees die zich uitstekend leent voor bereiding op de BBQ. Dorades horen tot de familie van de goudbrasem en worden in heel Europa, waaronder Nederland gevangen. In Nederland leven zij rondom de kusten van de waddeneilanden. Dorades kunnen maximaal elf jaar oud worden en kunnen in theorie een lengte bereiken van 70 cm. De dorade die jij vers bij jouw lokale visboer koopt zal echter meestal een lengte van rond de 25 tot 30 cm hebben. Als je een paar dorades van ongeveer 500 gram per stuk koopt, dan haal je hier ongeveer 300 gram vis vanaf. Twee visjes is bij ons genoeg voor drie personen.

HOE MAAK JE DORADE OP DE BBQ?

Let bij de vishandel vooral even op de ogen. Een verse vis heeft heldere ogen. Vraag de visboer of hij de dorades wil schoonmaken en ontschubben, maar laat de kop eraan zitten. Je kunt ze ook zelf thuis schoonmaken, maar wij vinden dit niet echt een leuk klusje. Het bereiden is super simpel. Snijd de huid van de vis een paar keer in en wrijf hier verse peper en zout in. Vul de buikholte met een beetje olijfolie, verse peper en zout en de schijfjes citroen of limoen. Optioneel kun je hier voor wat extra smaak nog een fijngehakt teentje knoflook en/of een paar takjes rozemarijn aan toevoegen. Leg de vis ongeveer 6 minuten per kant op een voorverwarmde BBQ van 200°C (direct boven het vuur). Als de vis een kerntemperatuur van 65°C – 70°C heeft is hij klaar.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Emma en ik zijn erg enthousiast over dit visje. Super makkelijk te bereiden en heel mooi stevig vlees. Wij hebben het deze keer gecombineerd met gegrilde groente en wat frietjes, maar eigenlijk past deze allemansvriend volgens ons bijna overal bij. Wij kopen er tegenwoordig standaard twee als we op de markt zijn. Bij thuiskomst sealen wij deze dan direct in en doen ze in de vriezer. Als je de vissen ’s ochtends uit de vriezer haalt heb je ’s avonds een heerlijk vers visje, ook als er toevallig geen markt is.

dorade op de bbq

DORADE VAN DE BBQ

Heerlijke gegrilde Dorade van de BBQ. Supersimpel en niet duur, dus doe jezelf een plezier en haal er dit weekend een paar op de markt!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 200°C direct
  • BBQ grilrooster
  • Kerntemperatuurmeter
  • Grillmat (optioneel)
  • Visklem (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2 Verse dorades +/- 500 gram per stuk, vraag aan de visboer of hij de dorades wil ontschubben en de ingewanden verwijdert.
  • 1 of 2 citroen(en) of limoen(en) in schijfjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen grof zeezout
  • rozemarijn (optioneel) vers, een paar takjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel) een teentje per vis

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 200°C en plaats het BBQ rooster.
  • Het beste kun je aan de visboer vragen of hij de ingewanden van de dorades verwijdert en de vissen wil ontschubben. Mocht je dit niet gedaan hebben moet je zelf een snede maken in de buik en de ingewanden verwijderen.
    dorade op de bbq
  • Spoel de dorades schoon onder de kraan en verwijder eventueel resterende schubben. Dep de vissen van binnen en buiten droog met wat keukenpapier.
  • Snijd de dorades een paar keer schuin op de huid in waarbij je net door de huid heengaat. Wrijf de verse peper en zout in deze sneden en doe ook wat verse peper en zout in de buikholte.
    dorade op de bbq
  • Sprenkel wat olijfolie in de buikolte en vul deze met een paar schijfjes citroen of limoen. Eventueel kun je hier ook nog wat knoflook en/of takjes rozemarijn aan toevoegen.
  • Als de BBQ op temperatuur is leg je de Dorades op het BBQ rooster. Je kunt optioneel een grillmat of visklem gebruiken zodat de vis minder aan het rooster plakt.
    dorade op de bbq
  • Grill de dorades ongeveer 6 minuten per zijde totdat zij een kerntemperatuur hebben van 65°C – 70°C (in het dikste deel van de vis).
  • De dorades zijn nu perfect, eet smakelijk!

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen