Sardines van de BBQ, onze nieuwe favoriet!

door Maarten
sardines van de bbq

Emma en ik zijn dit jaar op vakantie geweest in het mooie Zeeland met onze trouwe WGA (Weber-Go-Anywhere). En wat koop als je zo dicht bij de zee bent? Visjes natuurlijk! Dus vandaag maken wij Sardines op de BBQ, super-lekker, super-simpel, en ook nog erg goedkoop. Dit is een klassieker, die ook jij absoluut wilt maken op de BBQ. Een van onze nieuwe favorieten!

VAKANTIE IN ZEELAND

Wij vinden het altijd erg fijn om op vakantie te gaan met de WGA en nieuwe dingen te proberen. Dat is ook dit jaar weer gelukt. Met dank aan het Hollandse vakantieweer werd de optie “op-het-strand-in-de-zon-liggen” beperkt tot één dag en wij hadden dan ook volop tijd om het fantastische aanbod van de lokale visboer aan de Kaai in Sluis te bewonderen. Mocht je daar nog nooit geweest zijn, absoluut leuk om een keer te bezoeken. Volgens ons een van de beste visboeren van het land. Wij kochten deze keer sardines. En dat was een heel groot succes. Dus dat hebben wij deze vakantie nog een paar keer herhaald. Onbegrijpelijk dat wij dit niet eerder hebben ontdekt.

Een van onze nieuwe favoriete visjes op de BBQ is vanaf nu dan ook de sardine. Doe jezelf een lol, bezoek de markt of een goede lokale visboer en probeer dit recept vooral een keertje uit! Super makkelijk om te maken, erg vriendelijk voor de portemonnee en dankzij de zachte graadjes ook zeer makkelijk te eten. Vreemd dat niet iedereen in Nederland en België dit standaard in plaats van worstjes op de BBQ heeft liggen. Een echte allemansvriend!

SARDINES OP DE BBQ?

Sardines zijn ideaal om te grillen op de BBQ. Koop vooral wat extra, want dit visje is bijna zo soepel als een paté, en iedereen wil geheid extra. Paar knoflookbroodjes erbij en niets meer aan doen.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Mocht het na het lezen van bovenstaande alinea’s nog niet duidelijk zijn. Emma en ik zijn fan van verse vis. Wij zijn fan van de visboer in Sluis. En bovenal zijn wij fan van sardines. Gelukkig heeft de visboer op de markt in ons normale thuisstadje meestal ook mooie, verse sardines. Dus dit recept gaan wij de komende tijd zeker vaker maken.

sardines van de bbq

SARDINES VAN DE BBQ

Heerlijke sardines van de BBQ. Een van de allermakkelijkste visjes, niet duur, en superlekker! Haal op de lokale markt of plunder de lokale visboer en geniet!
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, tapas, voorgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 200°C direct
  • BBQ rooster

Ingrediënten
  

  • 12-16 verse sardines voor 4 personen +/- 1 kg

Marinade

  • 2 tenen knoflook
  • 2 citroenen
  • beetje cayennepeper naar smaak
  • beetje zeezout vers gemalen, naar smaak
  • 3 deciliter olijfolie
  • ½ bosje bladpeterselie

Knoflook brood

  • 1 mooi stokbrood in plakken gesneden
  • 4 tenen knoflook doormidden gesneden
  • enkele takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • beetje peper vers gemalen
  • beetje zeezout vers gemalen

Instructies
 

Marinade

  • Pel de twee knoflookteentjes. Plet deze met een mes. Doe de pulp in een mengschaal.
  • Pers de twee citroenen en giet het citroensap bij de knoflook in de mengschaal.
  • Voeg naar smaak een beetje cayennepeper toe.
  • Voeg de versgemalen zeezout en olijfolie toe aan de marinade.
  • Spoel de peterselie schoon en hak de blaadjes fijn. Roer de peterselie door de marinade.

Sardines

  • Maak de verse sardines grondig schoon onder koud stromend water.
  • Wrijf met een beetje kracht de schubben van de vis (wrijf tegen de schubben in van staart naar kop).
  • Mocht de visboer dit nog niet gedaan hebben, dan moeten ook de ingewanden verwijderd worden. Maak met een mesje een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit.
  • Spoel de buikholte schoon onder de kraan.
  • Doe de sardines in de schaal met marinade. Dek af met huishoudfolie. Laat de sardines 30 minuten rusten in de koelkast.
    sardines marinade

BBQ

  • Maak ondertussen de BBQ gereed voor direct gebruik op 200°C en plaats het normale BBQ rooster.

Knoflookbrood

  • Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster deze (als de BBQ op temperatuur is) kort op de BBQ totdat de sneetjes stokbrood mooi knapperig zijn.
  • Wrijf de sneetjes stokbrood in met knoflook, en wrijf ook de takjes rozemarijn over het brood.
  • Druppel een beetje olijfolie gelijkmatig over het brood en strooi hier een beetje versgemalen peper en zout overheen.

Bereiding op de BBQ

  • Haal de sardines uit de marinade en dep deze droog met een beetje keukenpapier.
  • Leg de sardines op het BBQ rooster. Grill de sardines kort gedurende twee tot vier minuten aan elke zijde (afhankelijk van de grootte van de visjes).
    sardines op de bbq
  • Leg de gegrilde visjes op een bord. Doe hier een klein beetje marinade over.
    sardines op brood van de bbq
  • Serveer de sardines met een paar stukken gegrild knoflookbrood. Geniet!
    sardines van de bbq

OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen