Deze extra stap maakt gegrild fruit tien keer beter

door Maarten
gegrild fruit van de bbq groot

Zoals bekend zijn wij altijd op zoek naar slimme manieren om BBQ-en leuker, slimmer of zoals in dit geval, lekkerder te maken. Vandaag hebben wij een kleine hack om gegrild fruit tien keer beter te maken!

GEGRILD FRUIT NOG LEKKERDER MAKEN?

Op een warme zomeravond waarbij je hebt genoten van alle lekkernijen die je ook deze keer weer van de BBQ hebt weten te toveren wil je natuurlijk sterk eindigen. Je wilt iets zoets, maar tegelijk moet het eigenlijk ook niet meer moeite kosten dan het indrukken van het knopje op het koffieapparaat voor de begeleidende espresso (lees: geen moeite). Ok, stap een: sluit de luchtroostertjes van je BBQ nog niet, hou hem ergens tussen de 150 en 180 graden. Stap twee: behandel die nectarines, ananas of perziken zoals ze verdienen.

gegrild fruit van de bbq 2

MAAR WIJ ZIJN WEL LUI

Ok, toegegeven in een echt sterren restaurant zullen ze het waarschijnlijk wat uitgebreider aanpakken. Afhankelijk van de rijpheid van het fruit koken ze het fruit nog een paar minuten om de ideale rijpheid te bereiken. Maar daar zijn wij eigenlijk gewoon te lui voor. Wij focussen op het fruit, de bbq, de kwast, honing en een klein beetje water.

Tip: geniet van het zomerfruit wat er is, zoek in de supermarkt het beste fruit uit: niet te zacht en niet te hard, de perfecte rijpheid om gelijk te gebruiken. Wat werkt volgens ons (in ieder geval) goed? Nectarines, perziken, ananas, abrikozen. Deze houden hun vorm (redelijk) vast als ze gegrild worden. Snij het fruit door de helft (groot genoeg om niet door de grill te vallen).

gegrild fruit van de bbq 1

GEGRILD FRUIT, MAAR HOE DAN?

Meng in een kommetje een paar lepels honing met een beetje warm water. Je wilt genoeg water aan de honing toevoegen zodat het makkelijk(er) uitgesmeerd kan worden met een kwastje over het fruit. Maar dus niet zoveel water dat het honingmengsel van het fruit afloopt.

Smeer het fruit in met het honing-water mengsel. Leg het fruit op de BBQ en sluit de deksel. Wacht twee minuten. Doe de deksel open en keer het fruit om. Smeer nogmaals in met het honing-water mengsel. De liefhebber kan nog een beetje zeezout over het fruit sprenkelen (optioneel). Laat nog twee tot drie minuten (afhankelijk van de temperatuur) op de BBQ liggen.

Best een lang verhaal, terwijl het eigenlijk alleen maar om de bovenstaande paragraaf gaat. Als het goed is heb je nu briljant lekker, gegrild, zoet fruit met een lichte karamelisatie en mooie grillstreep. Emma en ik aten het deze keer met een mascarpone-slagroom-citroen mengsel (goddelijke combinatie met gegrild fruit). Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wat ijs bij serveren. Of het fruit gebruiken voor een superlekker salade (b.v. met in honing gegrilde pecan noten). In ieder geval, geniet ervan!

NOG MEER INSPIRATIE?

Op zoek naar meer BBQ inspiratie? Kijk bij de BBQ hacks of neem dan even een kijkje bij onze lunchgerechten of gerechten voor de avond!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen