Bobotie, een Zuid-Afrikaanse verrassing!

door Maarten
bobotie 3

Dit recept voor een traditionele bobotie heeft alles in huis. Het is hartig, zoet en kruidig en bevat vlees en een klein beetje tomaat. Alles fijn snijden en in de pan met het gehakt, wat kruiden erbij. Overscheppen in de skillet, afdekken met een ei-melk laagje, even wachten, en genieten. Soms is het leven heel simpel.

BOBOTIE?

Bobotie is een bijzonder lekker, typisch Zuid-Afrikaans gerecht. Waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van het Indische gerecht bobotok, wat door Nederlandse schepen werd meegenomen naar de West-Kaap, een toenmalige Nederlandse handelskolonie in Zuid-Afrika. De lokale bevolking ging ermee aan de haal en in de loop der jaren is daaruit bobotie ontstaan. Een echt fusion gerecht, waar de Afrikaanse, Nederlandse, Engelse en Indische keuken samenkomen.

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Bobotie maken op de BBQ is vrij simpel. Je hebt een BBQ met deksel nodig waar je de temperatuur kunt regelen. Daarnaast is een Dutch oven en Skillet (of andere vuurvaste schaal) nodig. Voor de rest komt het met name neer op flink wat snijwerk en voorbereiding. Daarna is het een kwestie van simpel toevoegen van de ingrediënten, even wachten en genieten.

Mocht je toch wat overhouden, dan kun je het restant invriezen. Wij sealen het (in het kader van toffe apparaten), maar ook in een plastic diepvries bakje zou het een maand of drie houdbaar moeten zijn.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Emma vond het een leuk experiment. Iedereen die van zoet en kerrie met een kleine bite houdt gaat dit gerecht fantastisch vinden. Wij hebben het vanavond gegeten met een Turks brood. De volgende keer gaan wij voor de de combinatie met rijst, dat past toch net wat beter volgens ons. Wij zijn helaas nog nooit in Zuid-Afrika geweest, maar ook onder de Nederlandse zon is dit een fijn gerecht. Van de geur alleen al wordt iedereen vrolijk. Probeer dit gewoon een keertje uit en laat je verrassen!

bobotie groot

BOBOTIE

Fantastische ovenschotel, bereid in de Dutch oven en skillet naar zuid afrikaans recept. Een mooie afwisseling van kruidige en zoete smaken. Heerlijk met wat rijst of brood.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • BBQ met deksel 180°C, direct en indirect
  • Skillet (gietijzeren pan) of vuurvaste schaal
  • Dutch oven (gietijzeren pan)

Ingrediënten
  

BOBOTIE VULLING

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 witte uien middelgroot fijngehakt
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 900 gram rundergehakt absoluut niet mager!
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • zeezout versgemalen, naar smaak
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak
  • 1 citroen geperst (3 eetlepels sap)
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 2 eetlepels macademianoten, gebrand, ongezout fijngehakt
  • 100 gram rozijnen
  • 1 appeltje in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 125 gram mango chutney mild
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 2 eetlepels gezeefde tomaten
  • 2 sneetjes witbrood in melk geweekt

BOBOTIE TOPPING

  • 4 eieren groot
  • 400 mililiter melk
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak
  • zeezout versgemalen, naar smaak
  • 4 laurierblaadjes

Instructies
 

BOBOTIE VULLING

  • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik (dus boven het vuur) op 180°C.
  • Snijd alle ingredienten voor de vulling.
    bobotie ingredienten
  • Verhit de olijfolie in de Dutch oven
  • Voeg de ui en de knoflook toe en roer tot de ui glazig is.
    bototie 1
  • Doe het gehakt, kerriepoeder, kurkuma, zout en peper, het citroensap en de rode peper erbij.
  • Roer goed door en laat even sudderen.
  • Als het gehaktmengsel een mooie bruine kleur heeft voeg je de overige ingredienten (macademianoten, rozijnen, appel, abrikozenjam, chutney, suiker, worcestersaus, tomaten en witbrood) toe. Wring het witbrood even uit, om niet teveel vocht toe te voegen.
    bobotie 2
  • Stoof het geheel nog tien minuten.

BOBOTIE TOPPING

  • Haal de Dutch oven uit de BBQ en maak deze gereed voor indirect gebruik op 180°C.
  • Klop ondertussen de eieren met een garde goed luchtig. Voeg al roeren de melk en de peper en zout toe. Zet dit even apart.
  • Vul de skillet met het gehaktmengsel uit de Dutch oven. Verdeel het ei-melkmengsel hierover en steek de vier laurierblaadjes in de ei-melklaag.
    bobotie 3
  • Zet de skillet terug in de BBQ en grill deze 40-50 minuten, tot de topping stevig is geworden.
    bobotie groot
  • Serveer met rijst of brood.

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen