Ook in een huis met carnivoren blijkt er behoefte aan bijgerechten. Iedereen kent gegrilde asperges, paprikas, aubergines en courgettes. Vandaag hebben wij iets anders geprobeerd: gegrilde sla. En wat denk je? Inderdaad, alles wordt beter als je het grillt, zelfs sla!
LITTLE GEM, GEGRILDE SLA?
Little gem zijn kleine kropjes sla die je koopt in kleine bij je lokale supermarkt, meestal verpakt per drie of vier. Als ze deze niet hebben werkt Romaine sla ook. En hoewel de meeste mensen bij sla niet direct het idee krijgen om deze op de grill te bereiden, zou je dat dus echt wel een keertje moeten proberen. Dit blijkt namelijk best wel erg lekker (zeker in combinatie met de Iberico chorizo varkensworstjes van de Sligro, andere tip!).
HOE MAAK JE LITTLE GEM OP DE BBQ?
Qua bereiding is het super simpel. In een handomdraai zet je iets totaal onverwachts van de BBQ voor aan je gasten. Erg simpel, dus je houdt tijd over voor de begeleidende gerechten. De little gem doormidden snijden, aan beide zijden insmeren met olijfolie en een beetje peper en zout en een paar minuten op de grill. Wij topten de sla af daarna af met een klein beetje erg lekkere balsamico azijn. Het loont volgens ons zeker om een paar euro extra te besteden en een goede balsamico azijn te kopen in de supermarkt.
Een alternatieve dressing kun je maken door het sap van een halve citroen te mengen met een eetlepel ollijfolie, wat chilivlokken, peper en zout.
ALTERNATIEF: GEGRILDE CAESAR SALAD
Gegrilde sla is dus super lekker en makkelijk. Je kunt natuurlijk nog een (klein) stapje verder gaan en je gasten echt verwennen met een hele caesar salade van de BBQ. Kost nog steeds maar 5 minuten en je gasten zullen ervan genieten! Hoe maak jij deze mini-caesar-salade? Breng de BBQ op temperatuur (175°C direct). Snij de little gems in de lengte door en besprenkel aan beide kanten met olijfolie. Bestrooi de sla met wat zoete paprika poeder of paprika rub. Grill de little gems aan beide kanten tot het uiteinde mooi donker kleurt en het hart zacht is geworden. Haal de little gems van de BBQ en bestrooi met wat parmezaanse kaas. Naar keuze kun je nu de little gems nog even (indirect) op de BBQ leggen om de kaas een beetje te laten smelten. Maak de mini salades af met wat kleine croutons en besprenkel met een klein beetje caesar salad dressing.
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Wij hebben deze keer de basic versie geprobeerd. Emma at haar sla op. Maarten at zijn sla op. Stiekem zijn wij zijn superblij met deze uitbreiding van ons assortiment bijgerechten. Alles wordt echt beter als je het grillt. Deze manier van sla bereiden op de BBQ voegt echt iets toe. De sla wordt zachter en de balsamico brengt heel veel smaak naar boven. Dit werkt super als bijgerecht bij steaks of worstjes of kip of eigenlijk alles. Deze houden wij erin en de volgende keer gaan wij het caesar salad alternatief zeker proberen. Emma is blij en haar papa is blij. Tof idee en erg lekker!

SLA OP DE BBQ
Benodigdheden
- BBQ (met een deksel), 175°C direct
- BBQ rooster
Ingrediënten
- little gems (kleine kropjes sla)
- olijfolie
- zout zeezout, vers gemalen
- peper vers gemalen
- balsamico azijn
Instructies
- Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 175°C.
- Snij de little gems in de lengte door en besprenkel aan beide kanten met olijfolie. Bestooi met peper en zout.
- Grill de little gems aan beide kanten tot het uiteinde mooi donker kleurt en het hart zacht is geworden.
- Haal de gems van de BBQ en giet er een klein beetje balsamico azijn overheen. De gegrilde little gems zijn klaar om te serveren. Het hart kun je er eventueel nog uitsnijden, dit kan een beetje bitter zijn, maar wij vinden dat eigenlijk best lekker.
OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!