Ben jij fan van authentieke smaken van de barbecue? Dan moet je zeker deze Hawaiian garlic shrimp eens proberen! Deze smaakvolle, sappige garnalen, gemarineerd in een heerlijke knoflook-botersaus, brengen de zomer naar je bord! Of je nu een barbecuefeestje organiseert of gewoon lekker wilt genieten met je vrienden of familie, dit gerecht is absoluut het proberen waard.
HAWAIAANSE KNOFLOOKGARNALEN?
Hawaiiaanse knoflookgarnalen zijn een populair gerecht uit Hawaï dat bestaat uit garnalen gebakken in knoflook en boter. Het gerecht wordt meestal geserveerd met rijst en gegarneerd met gehakte peterselie of lente-uitjes. De oorsprong van dit gerecht kan worden teruggeleid naar de jaren 60. Waarschijnlijk is dit gerecht geïntroduceerd door Japanse garnalenvissers die zich in Hawaï vestigden en begonnen te experimenteren met lokale ingrediënten. Deze knoflookgarnalen werden snel populair en zijn inmiddels een vast onderdeel van de Hawaïaanse keuken. Tegenwoordig zijn Hawaiaanse knoflookgarnalen te vinden in veel restaurants en foodtrucks op de eilanden, waarbij elke chef-kok en verkoper zijn eigen draai geeft aan het klassieke gerecht.
HOE MAAK JE DEZE KNOFLOOKGARNALEN OP DE BBQ?
Het bereiden van deze knoflookgarnalen op de BBQ is een onvergetelijke ervaring (grapje). Het begint allemaal met het pellen en schoonmaken van de garnalen, die wij diepgevroren hadden gekocht bij lokale oriëntaalse supermarkt. Vervolgens hebben wij de marinade gemaakt. Wees vooral niet te zuinig met de knoflook, wij hadden 1,5 teen, maar je kunt er rustig meer gebruiken. Probeer de garnalen niet te lang te bakken op de BBQ dan kun je er meer van genieten, als je garnalen te lang bakt worden ze melig. Wij hebben ze deze keer geserveerd op een bedje van rijst, zodat de botersaus hier lekker in kon trekken. Volgende keer maken wij het met meer knoflook en meer boter.
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
HAWAIIAN GARLIC SHRIMP
Benodigdheden
- BBQ (met een deksel), 200°C direct
- BBQ rooster
Ingrediënten
- 500 gram garnalen (darm verwijder, gepeld)
- 3 eetlepels bloem
- 1½ eetlepel paprika
- 1 theelepel cayenne peper
- 1½ theelepel zout
- 6 eetlepels boter
- 1½ teen knoflook geperst
- 1½ eetlepel olijfolie
- 1 citroen
Instructies
- Dep de garnalen droog en zet opzij.
- Meng de bloem, paprika, cayenne peper en zout in een mengkom. Voeg de garnalen toe, schud het geheel om deze mooi te coaten en zet opzij.
- Maak de BBQ aan (180 graden, indirect).
- Als de BBQ op temperatuur is smelt dan de boter in een kleine pan (wij gebruikten een als wegwerpbakje). Als de boter gesmolten is voeg je de knoflook toe. Bak deze kort totdat een mooi knapperig en goudbruin geheel is (ongeveer 3 minuten). Giet de boter en knoflook in een kommetje.
- Doe de olijfolie in het pannetje (of wegwerpbakje). Zodra deze op temperatuur is voeg je de garnalen toe (enkele laag, in twee sessies indien nodig). Bak de garnalen maximaal 1-2 min per kant, totdat deze een mooie bruine kleur hebben. Ga niet te ver, dan worden de garnalen melig.
- Giet de knoflook boter terug in het pannetje/bakje en mix dit met de garnalen. Nog 1 min meekoken, en je bent klaar! Knijp hier wat citroensap over uit, heerlijk als hapje of tapa of met wat rijst.
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!
Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.