Op zoek naar de allerlekkerste BBQ kipnuggets

door Maarten
Kipnuggets van de BBQ

Zoals jullie weten zijn wij altijd op zoek naar lekkere snacks voor de BBQ. Iedereen kent natuurlijk de kleine klompjes gouden heerlijkheid gemaakt van restvlees te koop bij de lokale fastfood keten. Verslavend lekker, maar voelt achteraf toch niet ok. Dat moet lekkerder en gezonder kunnen. Vandaag dus een BBQ shootout. Op zoek naar de allerlekkerste BBQ kipnuggets.

KIPNUGGETS?

Vandaag hebben wij twee versies BBQ kipnuggets gemaakt op onze Basterd. Sowieso gemaakt van normale kipfilet, dus hoe dan ook een beter. Zorgpunt was wel of de BBQ variant net zo krokant zou worden als het gefrituurde alternatief. Goed nieuws, dat gaat op de BBQ ook zeker lukken! Op en top krokant met een fijne smaak en structuur.

HOE MAAK JE KIPNUGGETS OP DE BBQ?

Qua bereiding zijn kipnuggets super simpel om te maken. Stook je BBQ op met indirect vuur tot 200°C. Verder heb je niet meer nodig dan een paar kipfilets, een of twee eieren en een tweetal extra ingrediënten om deze leuke snack in no time op tafel te zetten. Wij proberen het vandaag op twee manieren, een gezonde(re) en een iets minder gezonde(re) versie.

METHODE 1: GEZONDE(RE) KIPNUGGETS VAN DE BBQ

Voor de gezonde(re) variant hebben wij panko gebruikt. Panko is een soort paneermeel dat in de Japanse keuken wordt gebruikt om gebakken of gefrituurd eten van een krokante korst te voorzien. Dit geeft een krokantere en luchtigere structuur dan gebruikelijk is bij normaal paneermeel. Wij hebben een mooie oriëntaalse supermarkt op loopafstand dus dit was eenvoudig te vinden, maar anders is een bezoekje aan de lokale Toko waarschijnlijk noodzakelijk. Wij hebben de kip deze keer op smaak gebracht met een paar eetlepels Noskos The Chicken rub, maar iedere rub voor kip voldoet, ga hier vooral lekker mee experimenteren.

METHODE 2: IETS MINDER GEZONDE KIPNUGGETS VAN DE BBQ

Voor het alternatief hebben wij onze toevlucht gezocht tot een zak Nacho chips. Deze keer hebben de Nacho Cheese Flavour versie gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke andere smaak ook prima gebruiken. Ga op onderzoek en leef je uit!

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Kipnuggets als BBQ snack zijn helemaal top! Makkelijk en snel om te maken en verrassend lekker. Beide methodes zijn prima om snel een smakelijke snack op tafel te zetten. De gezonde(re) variant heeft dankzij de panko een fijne structuur en eet lekker weg. Ook de BBQ rub voor kip van Noskos komt duidelijk naar voren. Al met al een prima snack. Enige verbeterpunt was dat de kleur van de panko, en dus de kipnuggets, aan de witte kant bleef. Langer laten liggen was geen optie, dan wordt de kip droog en verbrand de korst. Een mooie bruine kleur is dus best een uitdaging.

De andere versie hebben wij met Doritos Nacho Chips gemaakt. Vandaag met de Nacho Cheese Flavour, onze persoonlijke favoriet, maar in principe kun je elke variant gebruiken. Dit was volgens Emma absoluut de beste keuze, en wij sloten ons hierbij aan. De structuur van de nuggets is fijn, maar omdat de chips al een kleurtje hebben, ziet ook het eindresultaat er net wat prettiger uit. Nacho cheese is erg lekker met een klein beetje ketchup of bbq saus als dipsaus. De volgende keer proberen wij waarschijnlijk de Sweet Chili Pepper variant met een BBQ of chili sausje voor net wat meer pit.

Conclusie: Je kunt absoluut heerlijke kipnuggets van de BBQ maken. De beste versie volgens Emma en mijzelf is (helaas) de ongezondere variant waarbij wij nacho chips gebruiken. De structuur van beide versies is top, en panko is sowieso een heel leuk ingredient in plaats van paneermeel. Gaan wij zeker vaker gebruiken. De winnaar van vandaag: Nacho Chips Kipnuggets van de BBQ.

Kipnuggets van de BBQ

KIPNUGGETS VAN DE BBQ

De allerbeste kipnuggets van de BBQ. Vandaag een shoot out tussen twee varianten in de zoektocht naar een gezondere en lekkerder BBQ variant van het lokale fastfood hapje.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 18 min
Totale tijd 33 min
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, snack
Porties 3 personen

Benodigdheden

 • BBQ (met een deksel), 200°C, indirect
 • BBQ RVS rooster
 • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten
  

1. De gezonde(re) variant

 • 2 kipfilets 420 gram
 • BBQ kip rub b.v. Noskos The Chicken, maar elke kip rub is prima
 • 1 ei
 • 50 gram panko
 • zout en peper naar smaak
 • ketchup, chili of bbq saus

2. De ongezonde(re) variant

 • 2 kipfilets 420 gram totaal
 • 1 zak Nacho chips (b.v. cheese flavor, sweet chili flavor, paprika flavor) Ongeveer 120 gram nodig
 • 4 eetlepels bloem
 • 1 ei
 • ketchup, chili, bbq saus

Instructies
 

BBQ

 • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 200°C en plaats het normale BBQ rooster.

1. De gezonde(re) variant

 • Dep de kipfilets droog en snijd beide kipfilets in 6 tot 8 gelijke delen, zodat je in totaal 12 tot 16 kipnuggets hebt.
 • Doe de panko in een kommetje. Doe de BBQ rub in een tweede kom. Neem het ei en klop deze los in een derde kom.
  Kipnuggets van de BBQ panko 1
 • Breng de kip op smaak met zout en peper.
 • Neem de stukjes kipfilet en wentel deze eerst door de BBQ rub, vervolgens door de het ei en tot slot door de panko. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk panko aan de nuggets blijft zitten. Leg de kip nuggets op een bord.
  Kipnuggets van de BBQ panko 2
 • Een mooie kleur is een uitdaging. Je kunt na een minuut of 10 de temperatuur wat laten oplopen (magrietschijf open zetten), zodat je een mooie, bruine kleur krijgt.
  Kipnuggets van de BBQ panko 3

2. De ongezonde(re) variant

 • Dep de kipfilets droog en snijd beide kipfilets in 6 tot 8 gelijke delen, zodat je in totaal 12 tot 16 kipnuggets hebt.
 • Verkruimel de nacho chips (met je handen) in een kom. Doe de bloem in een tweede kom. Neem het ei en klop deze los in een derde kom.
  Kipnuggets van de BBQ 1
 • Neem de stukjes kipfilet en wentel deze eerst door de bloem, vervolgens door de het ei en tot slot door de verkruimelde nacho chips. Leg de kip nuggets op een bord.
  Kipnuggets van de BBQ 2

Bereiding op de BBQ

 • Als de BBQ 200°C is, leg dan de kipnuggets op de BBQ en sluit het deksel. Bak de kipnuggets ongeveer 18 minuten, totdat ze een kerntemperatuur van 70-72 °C hebben.
  Kipnuggets van de BBQ 3
 • Haal de kipnuggets van de BBQ en serveer met een lekkere ketchup of BBQ saus. Eet smakelijk!
  Kipnuggets van de BBQ

OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen