Ben jij ook een beetje klaar met de standaard chips, nootjes en blokken brie bij jouw verjaardagsfeestje? Emma en ik hebben een leuke en heerlijke (kaas-) snack gevonden om te maken op de BBQ. Kleine waarschuwing: als je eenmaal begint aan deze mozzarella en halloumi sticks van de BBQ, dan blijf je hier van eten!
MOZZARELLA EN HALLOUMI STICKS
Wij vinden het altijd leuk om een beetje te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Dit weekend hebben wij (met dank aan Valentijn voor de inspiratie) voor het eerst halloumi en mozzarella sticks op de BBQ gemaakt. Een soort loempia / spring roll, maar dan met kaas. En kruiden. Dus eigenlijk is het bijna een salade. Een opgerolde vegetarische, gezonde, salade in handige stengel vorm, wat wil je nog meer?
HALLOUMI?
Wij kenden het ook niet, maar halloumi is een traditionele, beetje zoute, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van die benaming) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden.
Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt. In het Midden-Oosten worden dit soort kazen ook vers gegeten. En gewoon te koop bij jouw lokale (blauwe) supermarkt.
KAASSTICKS VAN DE BBQ?
Als wij eenmaal beginnen aan deze halloumi en mozzarella sticks, dan blijven wij ervan eten. Ze zijn gewoon erg lekker. De halloumi sticks zijn wat zoutig van smaak. De mozzarella sticks wat lichter en frisser. De halloumi smelt absoluut niet, de mozzarella wordt wel een beetje zacht en vloeibaar, maar houdt dapper stand.
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Emma en ik vinden dit een super BBQ-snack. Absoluut leuk voor ieder feestje en partijtje. Persoonlijk vinden wij de mozzarella versie het lekkerste, maar ze zijn allebei absoluut de moeite van het proberen waard. Smeer de filo rolletjes lekker dik in met olijfolie en kruiden, hoe meer smaak hoe beter.
Gek idee: volgende keer rollen wij bij de mozzarella versie er wellicht ook nog een paar blokjes tomaat in. Dan hebben een caprese salade in stengel vorm. Of wij smeren wij de mozzarella in met een mooie, verse basilicum pesto. Zou zomaar een nog betere super snack kunnen worden.
Wij zijn dus nog niet klaar met experimenteren. Geniet ervan!
MOZZARELLA EN HALLOUMI STICKS VAN DE BBQ
Benodigdheden
- BBQ (met een deksel), 200°C direct
- BBQ rooster
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg ontdooid
Halloumi vulling
- 225 gram halloumi
- 1 ½ handje verse muntblaadjes fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- paar schijfjes citroen
Mozarella vulling
- 125 gram buffel mozarella
- 1 ½ handje verse basilicumblaadjes fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
Instructies
BBQ
- Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 200°C en plaats het normale BBQ rooster.
Halloumi vulling
- Snijd de halloumi in 10 ongeveer even grote reepjes.
- Hak de munt fijn en meng met de olijfolie.
- Marineer de halloumi reepjes 5 minuten in de munt-olijfolie marinade.
Mozzarella vulling
- Snijd de mozzarella in 10 ongeveer even grote reepjes.
- Hak de basilicum fijn en meng met de olijfolie.
- Marineer de mozzarella reepjes 5 minuten in de basilicum-olijfolie marinade.
20 Sticks / Spring Rolls / Loempiaatjes
- Vouw de tien vellen filodeeg uit elkaar en leg ze op elkaar. Snijd de vellen in de lengte en breedte doormidden. Je hebt nu 40 even grote, vierkante vellen. Leg deze op een grote stapel.
- Pak 2 vierkante velletjes filodeeg voor iedere stick / spring roll / loempia.
- Leg hier schuin een reepje halloumi op. Smeer met een kwastje de hele bovenkant van het velletje filodeeg en stukje kaas in met de munt-olijfolie marinade. Wees niet te zuinig, dit voegt allemaal smaak toe aan en zorgt ervoor dat het deeg goed aan elkaar plakt.
- Vouw de zijkanten van de velletjes filodeeg naar binnen. Flap de bovenkant van het filodeeg naar beneden over de kaas en rol er een mooie loempia van.
- Maak tien loempiaatjes met halloumi vulling en herhaal dit vervolgens tien keer voor de loempiaatjes met mozzarella-basilicum vulling.
- Als de BBQ op temperatuur is kun je de sticks / spring rolls gaan grillen. De stengels zijn klaar als het deeg krokant en een beetje goudbruin van kleur is. Keer ze regelmatig om aanbranden te voorkomen. Bij ons waren ze na vijf minuten klaar.
- Serveer de halloumi sticks met een schijfje citroen, de mozzarella sticks hebben niets extra nodig. Eet smakelijk!
OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!oor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!