Pastéis de nata van de BBQ, goddelijke roomgebakjes!

door Maarten
pasteis de nata-groot

Pastéis de nata (meervoud) zijn de allerlekkerste zoetigheden die je kunt krijgen in Portugal. Het is een roomgebakje dat bij heel veel bakkerijen (pastelarias) te krijgen is. De allerlekkerste Pastéis de nata kun je natuurlijk vinden in Belém in Lissabon, waar deze heerlijkheid sinds 1837 te verkrijgen is, maar vandaag proberen wij het op de BBQ.

PASTÉIS DE NATA

Pastéis de nata worden in Portugal traditiegetrouw warm gegeten bedekt met een laagje kaneel en poedersuiker. Qua smaak lijkt het een beetje alsof apfelstrudel en creme brûlée een liefdesbaby hebben gekregen.

De allereerste pastéis werden verkocht in 1837 bij een bakkerij in Belém, een wijk in Lissabon, en groeiden al snel uit tot een van de populairste lekkernijen van heel Portugal. Tegenwoordig is dit heerlijke roomgebakje zo populair, dat toeristen ervoor in de rij staan bij Confeitaria de Belém, waar ze nog steeds volgens authentiek recept gemaakt worden.

HOE MAAK JE PASTÉIS DE NATA OP DE BBQ?

Wij zien persoonlijk wat op tegen het maken van bladerdeeg. Maar ongetwijfeld is het nog lekkerder als je ook dat zelf doet. Wij besteden onze tijd echter liever aan het bereiden van de overige BBQ-gangen. En geen zorgen, onderstaand recept komt volgens ons aardig in de buurt van de originele pastéis, alleen dan van de BBQ, dus per definitie leuker.

Deze goddelijke taartjes hebben slechts een paar simpele ingrediënten, en het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om ze te maken. Wij hebben het meerdere keren geprobeerd. De smaak was vanaf het begin absoluut in orde, maar het oog wil ook wat.

De beste resultaten krijgen wij zelf in ons simpele Blokker muffin bakblik, zonder siliconen vormpjes (deze lijken toch minder smaak te geven). Ook met de temperatuur hebben wij wat gespeeld (van 220 tot 250 graden). De gebakjes lijken beter te slagen op hogere temperatuur. Dus ga voor 240/250 graden, minuutje of 17-18. Idealiter is het bladerdeeg dan mooi bruin en krijgen de gebakjes wat donkere plekken aan de bovenkant. Maar als nieuwe Pastéis lovers gaan wij zeker een paar bak sessies wijden aan het perfectioneren van dit recept.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Superleuk en lekker einde van een geslaagd BBQ diner. Ideaal om van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren. Zet het bakblik dan na het hoofdgerecht, ongeveer een half uurtje voor de koffie op de BBQ (indirect, dekstel dicht) en een half uur later heb je een superleuk en lekker toetje. Heerlijk met een bolletje ijs, of gewoon bij de koffie. Enige probleem is het wachten totdat de pastéis voldoende zijn afgekoeld. Niet de eerste keer dat wij onze mond branden.

pasteis de nata-groot

PASTEIS DE NATA

Pasteis de nata zijn de allerlekkerste Portugese roomgebakjes die je ooit op de BBQ hebt gemaakt. Leuk om indruk te maken op je gasten (kun je ook gebak maken op de bbq?). Maar eigenlijk gewoon heerlijk als afsluiting van een mooi BBQ-diner met een bolletje ijs of kop koffie.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 240-250°C, indirect
  • Plate setter (hitteschild)
  • BBQ rooster
  • mengkom
  • steelpannetje
  • bakblik voor muffins (Blokker, die van ons heeft 6 bakjes)

Ingrediënten
  

  • 1 pak bladerdeeg 1 plakje bladerdeeg per pasteis
  • 10 gram roomboter om muffin blik in te vetten
  • 180 gram kristalsuiker
  • 30 gram patentbloem
  • 300 ml halfvolle melk (je kunt eventueel ook volle melk gebruiken)
  • 4 reepjes citroenschil (bij voorkeur onbespoten, biologisch)
  • 1,5 kaneelstokje
  • 50 gram eierdooiers (ongeveer 1,5 eierdooier)
  • poedersuiker naar smaak
  • kaneel naar smaak

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 240-250°C.

Bereiden Pasteis

  • In ons bakblik zijn bovenstaande ingredienten voldoende voor 6 pasteis. Als jouw formaat bakblik/bakje groter of kleiner is, kan dit wat afwijken. Wij hebben eerder siliconen bakjes geprobeerd, maar dit voegt niets toe en lijkt minder lekker.
    pasteis-1
  • Vet het bakblik in met een klein beetje (room)boter. Duw een plakje bladerdeeg per pasteis in elk van de bakjes in het bakblik. Zorg voor een klein opstaand randje en snij het overtollige bladerdeeg weg. Zet het bakblik in de koelkast.
  • Meng voor de custard de suiker met de bloem in een (beslag)kom. Zorg dat alles goed gemixed is en er geen klontjes meer in zitten.
  • Zet een steelpannetje op het vuur en giet hier de melk in. Warm langzaam op. Schil de citroen met een dunschiller. Wij hebben ongeveer 4 reepjes nodig. Doe de citroenreepjes samen met het kaneelstokje in de melk. Breng dit mengsel rustig aan de kook.
    pasteis-3
  • Doe, zodra de melk kookt, het suiker/bloem mengsel beetje bij beetje bij de melk, terwijl je met een garde constant blijft roeren. Stop pas met roeren als de custard de gewenste dikte heeft (beetje als vla). Zet het vuur uit en laat het custardmengsel rustig afkoelen.
  • Scheid ondertussen de eieren. Je hebt enkel het eigeel (de dooiers) nodig. Pak een kommetje en klop het eigeel even los. Zet apart totdat het custard mengsel voldoende is afgekoeld. Als je de dooiers in te warme custard doet, dan stollen deze en krijg je een dikke, vieze substantie.
  • Zodra het custard mengsel lauw warm is kun je de eierdooiers erdoor roeren. Nu veranderd de custard qua kleur en wordt hij mooi gelig. Haal de citroenreepjes en de kaneelstokje(s) uit de custard en gooi deze weg.
  • Doe het custard mengsel in het bakblik. Vul de vormpjes tot een klein stukje onder de rand (zodat ze niet overlopen tijdens het bakken).
    pasteis-4-vol

Bakken Pasteis

  • Zodra de BBQ 240-250°C is plaats je de muffinschaal in de BBQ voor ongeveer 13-17 minuten (op 220°C duurde het 25 minuten). De Pasteis zijn klaar als het bladerdeeg mooi bruin is (en idealiter enkele bruine vlekken in de custard verschijnen).
  • Haal de pasteis uit de BBQ en laat ze 10 minuten rusten op kamertemperatuur (dit is het moelijkste onderdeel van het recept, wij hebben al meerdere keren onze mond gebrand). Strooi wat kaneel en poedersuiker over de pasteis en geniet!
    pasteis de nata-groot

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen