Sangria, een zomerse verrassing

door Maarten
lolea sangria

Spaanse mensen hebben het goed begrepen. ’s Morgens rustig genieten van de koffie. In de middag een siesta. En aan het eind van de dag lekkere tapas eten en goede wijn drinken. En zij hebben natuurlijk de wereld sangria geschonken, een heerlijke weelderige fruitdrank.

OORSPRONG

De eerste versie van sangria is waarschijnlijk meer dan 2000 jaar geleden ontstaan, toen de Romeinen over het Iberisch schiereiland trokken en onderweg wijngaarden plantten. Als alternatief voor drinkwater werd de wijn verrijkt met specerijen en kruiden. De vroegste versies van de sangria zoals wij deze nu kennen werden gemaakt in de jaren 1800 in Engeland en Frankrijk. 

HOE MAAK JE SANGRIA?

Je kunt valsspelen en bijvoorbeeld een fles Lolea sangria kopen en deze ‘verhippen’ met wat vers fruit, maar leuker is het natuurlijk om zelf Sangria te maken. Ondanks de wereldwijde populariteit en associatie met Spanje, is er geen officiële formule voor sangria bekend in Spanje en verschilt dit van streek tot streek. In het algemeen bevat het echter de volgende componenten: Fruit, Sinaasappelsap, bruine suiker of rietsuiker, brandy of rum, een fles droge zachte rode wijn en ijs. En hoewel de Spanjaarden zelf ook wel van sangria genieten, is deze drank met name populair onder toeristen. Na lang testen zijn wij het er over eens dat onderstaand simpel recept met slechts 6 ingrediënten alles heeft wat Sangria in onze ogen nodig heeft: fruit, zoet, droog, weelderig, zacht, verfrissend en een beetje alcohol.

WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Heerlijke zomerse drank voor bij de BBQ of Picknick (meenemen in thermosfles). Heerlijk fruitig en verfrissend en past ook goed bij salades. Omdat Emma natuurlijk geen alcohol mag, hebben we voor haar een alcoholvrije versie gemaakt zonder brandy en met 750ml druivensap in plaats van de wijn. Dit klassieke drankje mag volgens ons op geen enkel zomerfeestje ontbreken!


Because sangria is practically a fruit salad, which makes it a health food.

A WINE FOLLEY


 

lolea sangria

SANGRIA, EEN ZOMERSE VERRASSING

Heerlijke zomerse drank voor bij de BBQ of Picknick
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankjes
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Grote kan of karaf

Ingrediënten
  

  • 1 appel zonder klokhuis, met schil, in partjes
  • 1 sinaasappel met schil, in partjes (paar extra voor versiering)
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 sinaasappel voor het sap (evt. beetje extra voor de smaak)
  • 100 mililiter brandy evt. beetje extra (voor de smaak)
  • 1 fles droge, rode Spaanse wijn (750 ml)(gekoeld) bv. Tempranillo, Rioja, Garnache (zachte wijn)
  • ijsklontjes
  • Eventueel extra (stevig) fruit voor in Sangria, b.v. citroen, perzik

Instructies
 

  • Was het fruit, verdeel in partjes en doe in een grote kan.
  • Voeg bruine suiker toe en roer 45 seconden door met grote lepel.
  • Pers het sap van 1 sinaasappel uit in een apart glas, verwijder eventuele pitjes.
  • Voeg sinaasappelsap en brandy toe aan kan en roer gedurende 30 seconden.
  • Voeg rode wijn toe aan kan en roer even door. Proef en afhankelijk van de smaak voeg je nog wat sinaasappelsap, brandy en/of suiker toe.
  • Voeg ijsklontjes toe en roer nogmaals door. Serveer goed gekoeld. Doe eventueel een paar stukjes sinaasappel ter versiering op de rand.
  • Eventueel overgebleven sangria blijft afgedekt tot 48 uur goed in de koelkast, maar vers is hij het lekkerste.

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Photo source: unsplash.com

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen