Summer fruit pie van de BBQ, heerlijk zomers

door Maarten
Summer-Fruit-Pie-BBQ

Wat te doen met de overvloed aan aardbeien, zwarte bessen en frambozen die in de zomer in de super-markten liggen? Maak deze summer fruit pie op de BBQ en tover een glimlach op het gezicht van je gezin, de buren en jezelf! 

HOE MAAK JE DEZE HEERLIJKE SUMMER FRUIT PIE?

Voor dit gerecht gebruikten wij de skillet (gietijzeren pan) op de BBQ, indirect op 180 ℃. Wij begonnen met het maken van een goede standaard taartbodem (ook prima te gebruiken voor b.v. BBQ appeltaart). En terwijl de bol deeg een uurtje in de koelkast stond maakten wij een mooie, lekkere crumb topping en de vulling van de taart.

DE LEKKERSTE FRUITVULLING 

Je kunt deze taart vullen met fruit naar keuze. Wij hebben deze keer gekozen voor een grote zak diepvriesfruit (meestal goedkoper dan vers fruit en het hele jaar door verkrijgbaar) met zwarte bessen, framboos, bosbes, rode bes, blauwe bes en braam in combinatie met Creme de Cassis. Dit leverde een licht zure, frisse summer fruit pie op. Mocht echter een iets zoetere versie de voorkeur hebben, voeg dan bijvoorbeeld aardbeien toe. Als je bevroren fruit gebruikt, rol dit dan eerst door de bloem. De bloem neemt het overtollige vocht op, waardoor het fruit niet naar beneden zakt in je baksel en de taart niet te waterig wordt. 

HOE LANG DUURT HET?

De taart was bij ons gereed na 60 minuten omdat wij bevroren fruit hebben gebruikt. Met vers fruit zal de taart iets eerder, na ongeveer 50 minuten klaar zijn. Als de taart uit de BBQ komt is hij redelijk zacht, laat hem volledig afkoelen voor je hem serveert. Heerlijk met wat slagroom of vanille-ijs. Na een nachtje in de koelkast is hij nog makkelijker te snijden.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

En hoe was het eindresultaat? Echt een aanrader, heerlijk frisse taart met zeer goede bodem. Wij hebben er meerdere dagen van genoten. Volgende keer maken wij hem waarschijnlijk wel wat zoeter, en doen wij meer aardbeien in combinatie met b.v. sinaasappellikeur in de vulling voor een leuke twist. Ook heerlijk als dessert of bij de koffie met wat slagroom of vanille-ijs.


“Now, that’s a pie!”

JAMES MAY, TOP-GEAR


Summer-Fruit-Pie-BBQ

SUMMER FRUIT PIE WITH CRUMB TOPPING

Wat te doen met de overvloed aan aardbeien, zwarte bessen en frambozen die in de zomer in de supermarkten liggen? Maak deze mixed summer fruit pie op de BBQ, heerlijk zomers!
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • BBQ 180 ℃, indirect
  • Food Processor
  • Skillet (Ø 26 cm)

Ingrediënten
  

Voor de taart bodem

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram lichte basterd suiker
  • 270 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1 snufje zout

Voor de topping

  • 45 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten pecan noten
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 22 gram havermout
  • 32 gram bloem
  • 1,5 gram zout

Voor de taart vulling

  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels cassis of sinaasappel likeur (b.v. Creme de Cassis of Grand Marnier)
  • 640 gram zomerfruit (bevroren of vers)
  • 1,5 eetlepel bloem (enkel bij bevroren fruit)
  • ¼ theelepel zout

Instructies
 

  • Maak eerst het deeg door het bakmeel, suiker, roomboter, ei en snufje zout met de foodprocessor te mengen.
  • Maak hier een bal van en leg dit een uur weg in de koelkast.
  • Steek de BBQ aan en bereidt deze voor op indirecte warmte. Laat de temperatuur oplopen tot 180 ℃.
  • Bekleed de bodem en rand van de skillet met bakpapier (handigste is om het vel bakpapier eerst te verkreukelen).
  • Rol het deeg uit en bekleed de bodem en de randen van de skillet met het deeg.
    Summer Fruit Pie BBQ
  • Maak de topping met de food processor. Meng alle topping ingrediënten tot je vochtige klonten hebt. Zet de topping in de koelkast tot je deze nodig hebt.
  • Meng alle ingrediënten voor de taartvulling in een grote schaal. Als je bevroren fruit gebruikt, rol dit dan eerst door de bloem. De bloem neemt het overtollige vocht op, waardoor je fruit niet naar beneden zakt in je baksel en de taart niet te waterig wordt.
  • Schep de taartvulling in de Skillet en verdeel de klonten topping over de taart.
    Summer Fruit Pie BBQ
  • Bak de taart totdat de korst en topping goudbruin zijn en de taartvulling een beetje bubbelt, na ongeveer 50 minuten (vers fruit) of 60 minuten (bevroren fruit) is de taart klaar.
    Summer Fruit Pie BBQ
  • Haal de taart uit de skillet (handig dat bakpapier) en laat de taart volledig afkoelen voordat je deze serveert. Heerlijk met wat slagroom of vanille-ijs.
    Summer Fruit Pie BBQ

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen