Bourgondisch Buikspek, ongelofelijk lekker!

door Maarten
buikspek

Ben je van plan om een mooi stuk buikspek te gaan bereiden op de BBQ? Doe dan een keer wat anders dan pork belly burnt ends of porchetta en verras jezelf en de rest van de familie met dit ontzettend lekkere recept. Haal de ingrediënten in huis en ga lekker in de tuin zitten. Emma en ik zijn hier gek op, en dit wil jij ook proeven!

BUIKSPEK?

Wij kennen niemand die niet gek is op buikspek. Buikspek is een mooi, veelzijdig stuk vlees, dat zich perfect leent om te bereiden op de BBQ. Er zijn veel verschillende manieren van bereiden en het toevoegen van smaak met rubs, marinades en rookhout. Vandaag hebben wij echter gekozen voor een super eenvoudig recept met een simpele (voor de verandering niet zoete) rub en een beetje appel rookhout (zie onze rookhout overzicht voor goede bijpassende smaken).

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Wij hebben dit recept gemaakt op onze Bastard (kamado) BBQ, maar zolang je de temperatuur maar kunt regelen en je jouw BBQ kunt afsluiten, zou het elke barbecue moeten lukken. Wij hebben ongeveer 700 gram buikspek gemaakt, wat in principe genoeg zou moeten zijn voor 3 personen. Nu is dit recept zo ongelofelijk lekker dat een paar honderd gram extra waarschijnlijk ook schoon opgaat.

Zoals gezegd is dit een super makkelijk recept. Even het buikspek aan de vetkant kruislings insnijden en voor de rub heb je maar 4 ingrediënten nodig. Tevens was dit een hele mooie gelegenheid om onze Meater Plus weer eens uit te proberen. Wat een fijn apparaat is dat toch, blijft leuk om de bereiding op je mobiel te kunnen volgen en het is ook handig om een inschatting te krijgen van de resterende bereidingstijd. Elke andere kerntemperatuurmeter voldoet echter ook.

De bereidingstijd van dit buikspek was ongeveer 4 uur en 30 minuten, reken inclusief voorbereidingstijd en aanmaken van de BBQ op ongeveer 5 uur. Neem wat extra tijd als je een groter stuk buikspek hebt.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Dit is zonder twijfel een van onze nieuwe favoriete manieren voor het bereiden van buikspek op de BBQ. Ontzettend lekker, hartig en heerlijk rokerig met een erg lekkere kruidenkorst (bark). Iedereen heeft hier ontzettend van genoten! Super makkelijk, het enige wat je eigenlijk nodig hebt is tijd. Enige puntje van aandacht is dat het wel een behoorlijk zout recept is, dus let er even op dat je niet teveel zout in de rub doet.

voorbereiding buikspek 5

BOURGONDISCH BUIKSPEK

Ontzettend lekker, hartig en heerlijk rokerig buikspek van de BBQ
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 4 uur
Rusttijd 15 min
Totale tijd 4 uur 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ met deksel, 120°C, indirect
  • Rookhout, handje appel of kers
  • Aluminiumfolie
  • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten
  

Vlees

  • 700 gram buikspek zonder zwoerd

Rub

  • 1 eetlepel zeezout versgemalen
  • 1 eetlepel zwarte peper versgemalen
  • ½ eetlepel knoflookpoeder / knoflookgranulaat
  • ½ eetlepel selderijblad gemalen / fijn

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 120°C.
  • Dep ondertussen het buiksprek droog en snijd de vetkant kruislings in.
    voorbereiding buikspek 1
  • Meng de ingredienten voor de rub en bestrooi het buikspek ruim aan alle kanten.
    voorbereiding buikspek 2
  • Als de BBQ op temperatuur is voeg je het appel of kers rookhout toe.
  • Leg het buikspek met de vetkant naar boven op het rooster en sluit de deksel.
    voorbereiding buikspek 3
  • Haal na ongeveer 3 uur de buikspek uit de BBQ (rond de 70°C) en pak het buikspek in met een dubbele laag aluminiumfolie.
    voorbereiding buikspek 4
  • Leg het vlees terug in de BBQ en steek de kerntemperatuurmeter in het dikste stuk van het vlees.
  • Als het vlees 85°C is (bij ons na ongeveer 40 minuten) prik je met een cocktailprikker of de voeler van de kerntemperatuurmeter op meerdere plekken in het vlees. De prikker moet er in glijden als zachte boter. Is dat het geval dan mag het vlees van de BBQ. Zo niet, dan wacht je nog een kwartiertje en probeer je het opnieuw.
  • Doe de aluminiumfolie open en laat het vlees even uitdampen (dit remt het te ver doorgaren van het vlees).
    voorbereiding buikspek 5
  • Sluit de folie weer en laat het buikspek vijftien minuten rusten. Snijd in mooie plakken en geniet!
    buikspek

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je de volgende recepten ook leuk

Geef een reactie

Rating recept




BBQ-Buddiez gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Door op 'Prima!' te klikken ga je akkoord. Prima! Meer lezen