Gegrilde mais, een klassieker

door Maarten
mais-4-groot

Een hele gegrilde maiskolf van de BBQ is een van oorsprong Amerikaanse klassieker, waar nu ook in Nederland steeds vaker van wordt genoten. Wij zijn gek op mais als bijgerecht met een beetje zout en boter, en het is echt super makkelijk om te maken!

GEGRILDE MAIS

Je ziet het in heel Nederland prachtige maisvelden gedurende de zomer tot de herfst, dus waarom niet wat vaker genieten van lokale lekkernijen? Mais is super makkelijk te maken op de BBQ, en meer dan een klein beetje boter en zout heeft het eigenlijk niet nodig. En het mooiste? Het kost vrijwel niets, en iedereen is gek op deze zoete lekkernij. Alleen jammer dat je nog een half uur na het eten bezig bent om de vliesjes tussen je tanden (of in Emma’s geval, uit je beugel) te peuteren. Maar ja, je moet er iets voor over hebben.

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Mais is het allerlekkerste als je het zo vers mogelijk koopt. Dus ga niet voor de voorverpakte, schoongemaakte versie in de supermarkt, maar koop gewoon de hele mais inclusief schil rechtstreeks van het land (ook gewoon te koop in de supermarkt). Mais is een seizoensproduct en beschikbaar tot begin najaar (eind september). Koop ze en leg ze gelijk op de grill. Er zijn meerdere manieren om mais te bereiden op de BBQ, hieronder hebben wij twee manieren beschreven. Onze favoriete manier om gegrilde mais te bereiden is direct boven de kolen. Deze manier is het makkelijkste, super lekker en ziet er door de bruine kleur van de kolf volgens ons gewoon beter uit.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Onze favoriete manier voor het bereiden van mais op de BBQ is direct op de grill boven de hete kolen. Zo zoet dat het bijna snoepgoed is, en volgens ons is er geen kind dat dit niet lust. Heerlijk als bijgerecht bij vrijwel alles. Absolute klassieker. Nu nog even ergens direct bij de boer kopen. Dat maakt het, zeker als je kinderen hebt, nog leuker.

mais-4-groot

GEGRILDE MAIS

Gegrilde mais is een Amerikaanse klassieker waar gelukkig nu ook steeds vaker in Nederland als bijgerecht bij de BBQ van genoten wordt. Zo zoet, het is bijna snoepgoed, heerlijk en makkelijk!
Gang Bijgerecht
Porties 1 persoon

Benodigdheden

 • BBQ 180°C, direct
 • BBQ rooster
 • aluminiumfolie (optioneel)
 • roomboter
 • zeezout, versgemalen

Ingrediënten
  

 • 1 hele maïskolf In schil, direct van het land.

Instructies
 

 • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 180°C.
  mais-1
 • Maak de maiskolf of maiskolven schoon. Verwijder al het blad en ook het lint dat tussen het blad en de mais zit, dit is bitter en niet lekker.
  mais-2

MAISKOLF RECHTSTREEKS OP HET ROOSTER

 • Leg de schone maiskolf op het BBQ rooster, direct boven de kolen. Draai de maiskolf regelmatig todat de hele maiskolf goudgeel is met hier en daar wat donkerbruine korrels.
  mais-3
 • Na ongeveer 10 minuten zal de mais klaar zijn. Haal de maiskolf van de BBQ, smeer deze in met roomboter en strooi hier wat grof zeezout overheen. Eet smakelijk!

MAISKOLF IN FOLIE

 • Als de maiskolf goed schoon is, pak je een flink stuk aluminiumfolie. Smeer de maiskolf aan een zijde dik in met roomboter en wikkel de aluminiumfolie stevig om de kolf.
  Gegrilde Mais van de BBQ 1
 • Leg de ingepakte maiskolf op het BBQ rooster.
  Gegrilde Mais van de BBQ 2
 • Draai de ingepakte maiskolf regelmatig gedurende ongeveer een kwartier. De vloeibare boter in de folie zal zich dan mooi verdelen over de maiskolf, hetgeen zorgt voor een mooie, glanzende maiskolf.
 • De mais wordt in de folie gestoomd en zal heerlijk zacht en sappig worden. Haal de mais na ongeveer 15 minuten van de BBQ. De mais zit in folie en zal warm blijven totdat het hoofdgerecht wordt geserveerd. Strooi nog wat grof zeezout over de mais als deze geserveerd wordt. Eet smakelijk!
  Gegrilde Mais van de BBQ 3

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen