Iberico rib finger sandwiches, voor de lekkere trek!

door Maarten
Iberico-rib-fingers

Heb je zin in een keer wat anders voor de lunch? Zoek niet verder. Deze Iberico rib finger sandwiches van de BBQ stonden al een tijdje op onze wensenlijst en zijn letterlijk om je vingers bij op te eten!

IBERICO RIB FINGER SANDWICHES?

Wij hebben het geluk dat wij een pasje hebben voor een horeca groothandel. Daar zagen wij onlangs Iberico rib fingers liggen. Ook voor ons een nieuw stukje vlees, maar zeker niet duur, dus meegenomen naar huis voor een leuk, nieuw BBQ experiment.

Iberico rib fingers komen, zoals de naam al zegt, van het Iberico varken. Je weet wel, die Spaanse varkens die uitsluitend met eikels en grassen in de vrije natuur gevoed mogen worden, en waar ook de Pata negra ham (‘zwarte poot’) vandaan komt. In de zomer eten deze varkens een mengsel van gerst en tarwe, maar in de herfst, wanneer de eikels van de bomen vallen, eten deze varkens tot 10kg eikels per dag en krijgen zij hun karakteristieke nootachtige smaak. De Iberico rib fingers zijn eigenlijk het sparerib vlees van de Iberico varkens, maar dan zonder het bot. In Spanje wordt het vlees anders gesneden en het vlees tussen de botten uitgehaald als de filet is weggesneden. Deze extra stukjes vlees zijn de rib fingers.

HOE MAAK IBERICO RIB FINGERS OP DE BBQ?

Dat is eigenlijk supersimpel. Het zijn maar kleine stukjes vlees, dus indirect met een beetje appelhout (doet het goed bij varken, zie hier ons rookhout overzicht) en niet te lang. Bij ons duurde het iets meer dan een uurtje voordat ze heerlijk mals waren. Wij hebben er deze keer sandwiches van gemaakt, maar ook als snack met wat BBQ dipsaus zijn ze heerlijk.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Absoluut een aanrader. Vanaf nu nemen wij elke keer dat wij bij de groothandel langsgaan deze lekkernij zeker mee. Wij hadden deze keer naar onze smaak wel iets teveel rub over de rib fingers gedaan, dus let erop dat het echt een dun laagje is. Het vlees is zo smaakvol, heel veel rub en saus heeft het zeker niet nodig. Laat ze ook niet te lang op de BBQ laat liggen. Het zijn slechts dunne reepjes vlees, dus je schiet snel te ver door.

Iberico-rib-fingers

IBERICO RIB FINGER SANDWICHES

Een sandwich van de heerlijke malse stukjes vlees die tussen de ribben van het Iberico varken zitten. Ideaal voor de lunch, supermakkelijk en heerlijk!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 120-130°C indirect
  • (Gietijzeren) BBQ rooster
  • Hitteschild
  • Kerntemperatuurmeter
  • Tube Smoker
  • Rookhout appel

Ingrediënten
  

Iberico Rib Fingers

  • 640 gram Iberico rib fingers
  • olijfolie
  • Smokey's Piggy Mix BBQ rub of andere rub voor varkensvlees

Sandwiches

  • 4-6 witte bolletjes
  • enkele Schijfjes augurk
  • 1 handje gebakken uitjes
  • Smokey's Finest BBQ Sauce of jouw favoriete BBQ Sauce voor varkensvlees

Instructies
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 120-130°C. Plaats het (gietijzeren) rooster.
  • Haal de iberico rib fingers uit de verpakking en dep deze droog met een stuk keukenpapier.
    iberico rib fingers 1
  • Doe de Iberico rib fingers in een bak of schaal. Giet een beetje olijfolie over de rib fingers en bestooi deze rondom met een dun laagje Smokey's Piggy Mix BBQ rub.
    Iberico rib fingers 2
  • Als de BBQ op temperatuur is, verwijder je het (gietijzeren) rooster en het hitteschild. Leg de Smoker Tube met het rookhout tussen de kooltjes. Plaats het hitteschild en het (gietijzeren) rooster terug in de BBQ.
  • Leg de rib fingers op het BBQ rooster, sluit de deksel en laat de rib fingers iets meer dan een uurtje garen. Als een cocktail prikker er soepel ingaat dan zijn de rib fingers gaar en kun je ze van de BBQ halen. Bij ons was dit na ongeveer 75 minuten.
    Iberico rib fingers 3
  • Snijdt de broodjes en beleg deze met de rib fingers, enkele schijfjes augurk, wat gebakken uitjes en giet hier wat Smokey's BBQ saus overheen. Eet smakelijk!
    Iberico rib fingers 5

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen