Er zijn weinig dingen lekkerder dan een botermalse, rosé lamsrack. Een echte BBQ klassieker met een heerlijke, zachte smaak. Klinkt best moeilijk en wij hadden deze klassieker zelf ook nog nooit gemaakt op onze Bastard. Gelukkig blijkt dit reuze mee te vallen als je in het bezit bent van een kerntemperatuurmeter!
LAMSRACK
Lamsrack is een prachtig, mals stukje vlees met een heerlijke, zachte smaak. De eerste twaalf maanden mag het vlees lam genoemd worden. Daarna wordt het een schaap en wordt het vlees wat scherper van smaak.
Als je het lam uit de verpakking haalt en de botjes zijn nog niet schoon gesneden, dan kun je ervoor kiezen om dat alsnog te doen. Een lamsrack waar de botjes mooi schoon zijn gemaakt noem je ‘frenched’. Wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen en een klein stukje vet te laten zitten om over het vlees te smelten.
HOE MAAK JE ITALIAANSE LAMSRACK OP DE BBQ?
Lam is best een duur stuk vlees. Dit wil je dus perfect bereiden. Het goed rosé bereiden van een lamsrack (alles verder dan rosé is not done) is gelukkig vrij makkelijk als je in het bezit bent van een kerntemperatuurmeter.
Wij hebben er vandaag voor gekozen om onze lamsrack te marineren in een Italiaans kruidenbad van oregano, rozemarijn, salie en tijm aangevuld met olijfolie, citroensap en citroenrasp. Na het schoonmaken van de lamsrack en het verwijderen van het overtollig vet en vlies hebben wij de lamsrack hier twee uurtjes in laten marineren.
Daarna de BBQ gereed gemaakt voor indirect grillen met een temperatuur van 110°C. Nadat de BBQ op temperatuur was de lamsrack een half uurtje laten bakken tot een kerntemperatuur van 47°C. De lamsrack even van de BBQ gehaald en ondertussen de BBQ gereed gemaakt voor direct grillen op 200°C. Daarna nog een paar minuten de lamsrack boven direct vuur grillen totdat deze een mooi korstje heeft en de kerntemperatuur 52-53°C is.
Daarna de lamsrack van het vuur halen en onafgedekt 5 minuten laten rusten. De kerntemperatuur van een perfect rosé lam is ongeveer 55°C. Het vlees is dan prachtig roze, een klein beetje stevig en het vet is gesmolten. Enkel nog verdelen en genieten!
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Emma en ik zijn fan. En haar moeder ook. Altijd fijn als je in mei al bezig bent met het komende kerstdiner. Dit lam staat daar zeker op. Supermals en heerlijk gekruid. Meer heeft zo’n mooi stukje vlees absoluut niet nodig. Jammer dat het best duur is, anders zouden wij dit zeker (veel) vaker eten!

ITALIAANSE LAMSRACK VAN DE BBQ
Benodigdheden
- BBQ (met een deksel), 110°C indirect, daarna 200°C direct
- Hitteschild
- Kerntemperatuurmeter
- Braadslede
- Vershoudfolie
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 825 gram lamsrack 7/8 ribbetjes per rack
- 1 bosje verse oregano, rozemarijn, salie, tijm
- 8 eetlepels olijfolie
- rasp van een ⅓ citroen
- sap van een ½ citroen
- 1 teen knoflook groot
- versgemalen zwarte peper
- versgemalen grof zeezout
Instructies
Marinade
- Neem een bosje verse Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, salie, tijm). Verwijder alle steeltjes en takjes en hak de kruiden goed fijn. Doe de fijngehakte kruiden in een kommetje.
- Hak het teentje knoflook goed fijn en voeg samen met de rasp en het sap van de citroen toe aan het kommetje. Voeg de olijfolie toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar.
Voorbereiding lamsrack
- Haal de lamsrack uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier. Snijd alle stukjes los hangend vlees weg. Verwijder het vlies (lijkt op dat van een sparerib) en de dikke, witte laag overtollige vet van de lamsrack. Eventueel kun je ervoor kiezen om ook de botjes van het lamsrack schoon te snijden. Dit is puur voor het oog, niet voor de smaak.
- Bestrooi de lamsrack aan beide zijden met versgemalen peper en zout.
- Leg de lamsrack in de braadslee en masseer deze rondom in met de marinade. Dek de braadslee af met vershoudfolie en laat deze 2 uur marineren in de koelkast.
Bereiding
- Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 110°C met het hitteschild en plaats het rooster.
- Plaats de kerntemperatuurmeter in de lamsrack zodat je de kerntemperatuur continu in de gaten kunt houden.
- Als de BBQ op temperatuur is leg je de lamsrack op het rooster en sluit je de deksel.
- Gaar de lamsrack tot deze een kerntemperatuur heeft van 47°C. Dit duurde bij ons 30 minuten. Haal het vlees van de BBQ en leg deze even opzij onder een stukje aluminiumfolie.
- Verwijder het hitteschild en maak de BBQ gereed voor direct grillen op 200°C.
- Als de BBQ de juiste temperatuur heeft, schroei dan de lamsrack rondom dicht. Gaar door tot het lamsrack een kerntemperatuur heeft van 52-53°C.
- Als het lamsrack de juiste kerntemperatuur heeft haal je deze van de BBQ en leg je deze op een mooie houten plank. Laat de lamsrack gedurende 5-10 minuten onafgedekt rusten totdat deze een kerntemperatuur heeft van 55°C.
- De lamsrack is nu heerlijk mals en rosé. Eet smakelijk!
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!