Mosselen met pancetta, verrassend lekker

door Maarten
Mosselen-met-pancetta

Ben je van plan om mosselen op de BBQ te gaan bereiden? Maak de mosselen een keertje anders met pancetta, knoflook en tijm en verras jezelf met dit ontzettend lekkere recept. Serveer deze vinger lickin’ good mosselen direct uit de Duch oven. 

MOSSELEN

De mossel is het belangrijkste product uit de Nederlandse schelpdierenkweek. Per jaar wordt ruim 50 miljoen kilo uit de Nederlandse wateren geoogst, en het Zeeuwse Yerseke is het centrum van de mossel in Noordwest-Europa. De meeste mosselen worden naar België en Frankrijk geëxporteerd. In Nederland consumeren wij ongeveer 10 miljoen kilo per jaar.

WANNEER IS HET MOSSEL-SEIZOEN?

Er is vaak discussie wanneer het nou precies mosselseizoen is. Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen enkel verkrijgbaar in maanden met een ‘r’ in de naam, dit had met de houdbaarheid te maken. Sinds er echter  gekoeld vervoer beschikbaar is zijn deze lekkernijen ongeveer van juli tot april verkrijgbaar.

Het Zeeuwse mosselseizoen (bodemcultuurmosselen) begint meestal begin juli met de nieuwe oogst, maar aanbod en kwaliteit hangt van het voorjaarsweer af. De hangcultuurmosselen zijn iets eerder, en zijn er vaak begin juni al klaar voor om geserveerd te worden. Vervolgens blijft deze lekkernij nog negen maanden beschikbaar voor de liefhebber.

Een betere stelregel om aan te houden is dus wanneer de ‘r’ in het seizoen zit. Mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, meestal niet in de lente.

HOE MAAK JE DEZE MOSSELEN OP DE BBQ?

Wij hebben dit gerecht gemaakt op onze Bastard (kamado) BBQ, maar zolang jouw BBQ 300°C graden aankan en je hem goed kunt afsluiten moet het lukken. Wij gebruiken voor de bereiding de Dutch oven (gietijzeren pan) direct op de houtskool. Wij maakten 2 kilo mosselen (genoeg voor 2-3 personen) aangezien er niet meer in de Dutch Oven ging. Let erop dat deze gloeiend heet wordt en bij het toevoegen van de mix van olijfolie en kruiden ontzettend hard gaat stomen. Paar minuten bakken en genieten maar. Serveren met een lekker stokbrood.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Dit is zonder twijfel onze nieuwe favoriete manier voor het bereiden van mosselen op de BBQ. Iedereen heeft hier ontzettend van genoten! Super makkelijk en snel, en de Dutch oven direct vanaf het vuur op tafel serveren staat daarnaast ook gewoon erg stoer.


All you need is barbecue.

The Beatles, Song Title


Mosselen-met-pancetta

MOSSELEN MET PANCETTA, KNOFLOOK EN TIJM

Maak de mosselen een keertje anders met pancetta, knoflook en tijm en verras jezelf met dit ontzettend lekkere recept.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3

Benodigdheden

 • BBQ 300°C, direct
 • Duch oven (gietijzeren pan)

Ingrediënten
  

 • 2 kilo mosselen gespoeld en goed uitgelekt
 • 200 gram pancetta dungesneden
 • 300 ml olijfolie
 • 6 tenen knoflook geperst
 • 2 eetlepels tijmblaadjes
 • 1 citroen gewassen, incl. schil in stukjes gesneden

Instructies
 

 • BBQ aansteken, direct
 • Plaats de Dutch oven op het houtskool in de BBQ en verwarm tot 300°C graden.
 • Maak een mix van de olijfolie, geperste knoflook en tijmblaadjes
 • Als de Dutch Oven gloeiend heet is doe je (in deze volgorde!) achtereenvolgens de mosselen, citroenstukjes, pancetta en de olijfoliemix in de pan.
  Mosselen met pancetta
 • Sluit onmiddelijk de BBQ en laat enkele minuten de mosselen bakken totdat ze allemaal open zijn.
 • Haal de Dutch oven uit de BBQ en serveer direct met wat stokbrood.
  Mosselen met pancetta

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Bron: www.mosselen.nl

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen