Ribeye sandwich Caveman style, oerlekker!

door Maarten
voorbereiding rib eye 1a

Dit broodje is een van onze all-time favoriete barbecue sandwiches. Superlekker met gekarameliseerde ui en niet al te moeilijk om te maken. Voor de verandering gingen wij Caveman style en hebben de ribeye direct op de kooltjes gebakken. Absolute aanrader en je scoort heel veel BBQ-punten bij je gasten!

RIBEYE?

Ribeye, ook wel rib-eye of rib eye genoemd wordt gesneden uit de buitenkant van de rib op de rugzijde van het rund. Het bot is vrij lang en breed en als de slager dit eraan laat zitten krijg je hele hoge ribeyes. Een voorbeeld hiervan is de imposante ‘Tomahawk’. De meeste mensen in Nederland houden hier niet zo van, en daarom wordt het bot meestal verwijderd. Goede ribeye is botermals, dit komt door de mooie marmering, een grote hoeveelheid (intramusculair) vet. Hierdoor droogt het vlees niet snel uit tijdens het bakken en zal daarom een fantastisch smaaksensatie geven. Doe jezelf een lol en bak deze mooie steak niet verder dan medium-rare.

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Wij hebben dit recept gemaakt op onze Bastard (kamado) BBQ, maar zolang je de temperatuur maar kunt regelen en je jouw BBQ kunt afsluiten, zou elke barbecue moeten lukken.

De ster van dit recept is de heerlijk zoete donkerbruine gekarameliseerde ui, die deze sandwich helemaal afmaakt. Gekarameliseerde ui is heerlijk bij tal van gerechten, probeer het ook eens gewoon bij een mooi stuk losse ribeye of cote de boeuf of gebruik het bij een broodje hamburger.

Nadat wij de gekarameliseerde ui hebben gemaakt hebben wij onze ribeye caveman style gebakken, dus direct op de kooltjes. Superleuk om een keer te doen, en eigenlijk helemaal niet moeilijk. Daarnaast krijg je instant respect en een heleboel BBQ-punten van je gasten. Let wel op, want de BBQ is ernstig heet, dus goede vuurvaste handschoenen en een lange vleestang zijn zeker aan te bevelen! Hou kinderen bij het grillen van het vlees op de BBQ uit de buurt. Voor mensen die caveman toch niet zo’n goed idee vinden hebben wij hieronder ook de standaard manier om een ribeye te bakken beschreven.

Nadat de ribeye en de ui gereed zijn, is het enkel nog zaak om de plakken brood nog even te bakken op het grillrooster en de sandwich in elkaar te zetten met een dikke laag mayonaise en mosterd en wat veldsla of rucola (iets pittiger en peperachtig van smaak).

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Zoals ik al zei, een absolute aanrader en een van de favoriete sandwiches van Emma en mijzelf. Wij maken hem regelmatig als lunch in het weekend of gewoon als avondeten. Deze sandwich vult als een kleine baksteen. Wij vonden het wel handig om het vlees in wat kleinere plakjes, haaks op de naad te snijden. Anders loop je het risico dat je hele lappen vlees uit je sandwich trekt. Benieuwd wat jullie hiervan vinden, wij horen het graag in de comments!

rib eye met gekarameliseerde ui

RIBEYE SANDWICH CAVEMAN STYLE

Recept voor een fantastische ribeye sandwich met gekarameliseerde ui, caveman style
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Rusttijd 10 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, lunch
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ 200°C, direct
  • BBQ rooster (gietijzer of normaal)
  • Skillet (gietijzeren pan), Ø15-20 cm
  • Kernthermometer
  • pollepel
  • vuurvaste BBQ handschoenen
  • BBQ tang / vleestang met lang handvat
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Vlees

  • 1 ribeye steak 300 gram (2 cm dik)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout versgemalen
  • zwarte peper versgemalen

Gekarameliseerde ui

  • 2 zoete uien, groot
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • kopje water
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel olijfolie

Sandwich

  • 1 stok/vloerbrood, mooi en stevig genoeg voor 6 dikke plakken van 1 centimeter
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 100 gram rucola of veldsla

Instructies
 

  • Haal de ribeye een half uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
    voorbereiding rib eye 1
  • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik op minimaal 200°C.
  • Pel de uien en snij deze, terwijl de BBQ op temperatuur komt, in mooie dikke plakken van ongeveer een halve cm dik.
  • Giet een klein beetje olijfolie over de ribeye en bestrooi met versgemalen zeezout en zwarte peper (naar smaak)

GEKARAMELISEERDE UI

  • Als de BBQ met (gietijzeren) rooster rond de 200°C is, plaats je de skillet (gietijzeren pan) op de BBQ. Laat 50 gram boter smelten.
  • Doe de uien in de skillet, giet de honing hier overheen en roer even door. Schep de uien doorlopend om totdat deze goudbruin van kleur zijn. Mochten ze aanbakken, doe er dan een scheutje water bij.
  • Als de uien goudbruin van kleur zijn, voeg dan de balsamico azijn toe. Roer het mengsel regelmatig goed door en wacht tot de uien zacht en donkerbruin van kleur zijn.
  • Haal de gekarameliseerde uien van het vuur en schep deze in een apart bakje

A. RIBEYE STEAK CAVEMAN STYLE (DIRECT OP DE KOLEN)

  • Haal het rooster van de BBQ en zet de klep open. Wacht tot de kolen gloeiend heet zijn.
  • Trek de vuurvaste handschoenen aan en gebruik de vleestang met het lange handvat om de ribeye direct op de kolen te leggen.
    voorbereiding rib eye 1a
  • Draai de steak na 30 seconden om en bak de andere zijde. Haal de ribeye na ongeveer 1 tot 1,5 minuten uit de BBQ en meet de temperatuur met de kernthermometer. Als deze 52°C of hoger is mag de steak van de BBQ, anders leg je hem nog even terug.
  • Als de kerntemperatuur 52°C is (voor medium-rare), dan haal je de ribeye van de BBQ. Laat hem op een bord of plank onder een stuk aluminiumfolie 5-10 minuten rusten. De temperatuur voor een medium rare steak zal dan uiteindelijk rond de 55°C-57°C uitkomen.
    voorbereiding rib eye 2

B. RIBEYE STEAK OP BBQ ROOSTER

  • Mocht je toch liever niet voor caveman style gaan laat dan het BBQ-rooster gewoon zitten, en hou de BBQ op 200°C.
  • Grill de ribeye op de BBQ en draai deze regelmatig voor de mooie zwarte grill-strepen. Herhaal dit tot het vlees een kerntemperatuur van 52°C (voor medium-rare) heeft bereikt. Mocht je van iets meer doorbakken houden, laat hem dan nog iets langer op de BBQ liggen.
  • Haal de ribeye van de BBQ, en laat hem op een bord of plank onder een stuk aluminiumfolie 5-10 minuten rusten. De temperatuur voor een medium rare steak zal dan uiteindelijk rond de 55°C-57°C uitkomen.
    voorbereiding rib eye 3

SANDWICH

  • Snij het brood in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter dik en smeer een zijde van elke plak in met boter. Gril de beboterde kant op het BBQ-rooster goudbruin.
  • Snij na het rusten de ribeye, haaks op de naad, in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Smeer een plak van het brood in met een mooie laag mosterd. Doe hier wat veldsla of rucola (iets pittiger en peperachtig) op en verdeel de ribeye over de sandwich. Doe hier een mooie schep gekarameliseerde ui overheen.
    rib eye met gekarameliseerde ui
  • Smeer de andere plak van het brood in met een mooie laag mayonaise, leg deze bovenop de sandwich en geniet!

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je de volgende recepten ook leuk

Geef een reactie

Rating recept




BBQ-Buddiez gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Door op 'Prima!' te klikken ga je akkoord. Prima! Meer lezen