Shakshuka, gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus

door Maarten
Shakshuka van de BBQ

Yotam Ottolenghi’s shakshuka is wereldwijd geliefd, en mag ook hier natuurlijk niet ontbreken. Het is even snijden, maar dan heb je ook een absolute favoriet voor de meatless monday. Een heerlijk recept en superleuk om te maken op de BBQ!

SHAKSHUKA, DE OORSPRONG

In de hele wereld wordt shakshuka of een daarop lijkend gerecht gegeten (bijvoorbeeld ‘huevos rancheros’ in Mexico of ‘menemen’ in Turkije). Het is simpel gezegd een gerecht met gepocheerde eieren in een pittige saus op basis van tomaten, paprika, ui en pepers. Niemand weet echter waar shakshuka oorspronkelijk vandaan komt. In het hele Midden-Oosten (o.a. Israel, Tunesië, Algerije en Egypte) worden verschillende varianten van shakshuka gegeten. Soms zit er vlees door (Merquez of Chorizo past hier erg goed bij), soms is het een vegetarische versie. Vandaag maken wij de vegetarische versie.

HOE MAAK JE SHAKSHUKA OP DE BBQ?

Om dit gerecht te maken heb je slechts een pan nodig. Wij gebruikten hiervoor de skillet (gietijzeren pan). Eerst direct, later indirect op de BBQ. Het is wel een behoorlijke hoeveelheid snijwerk, maar gelukkig is het leuk om dit samen te doen. Het is handig om al het snijden van tevoren te doen en alles naast de BBQ klaar te zetten. De voorbereiding kost ongeveer 20 minuten, het bereiden 40 minuten, en het opeten 5 minuten (zo lekker is het). Zet de skillet midden op tafel, scheur het brood en genieten maar!

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Dit is werkelijk een fantastisch recept. De skillet staat stoer op tafel en het is erg gezellig om een stuk brood af te scheuren en met zijn allen uit dezelfde pan te eten. Het bevat super veel groenten en eiwitten en vult enorm. In ons geval ook een erg handig gerecht om te maken als er een vegetarisch vriendinnetje van Emma blijft eten. Dit is toch echt een stuk leuker om te maken en eten dan een salade. En eventuele restjes smaken de volgende dag bij ontbijt of lunch (met een nieuw eitje) nog veel beter! Shakshuka is en blijft een absolute BBQ favoriet! 


“Smoking is cool, as long as it’s meat”

BRIAN MCCLELLAN


Shakshuka recept BBQ

SHAKSHUKA, HEERLIJKE GEPOCHEERDE EIEREN IN EEN PITTIGE TOMATENSAUS

Shakshuka, heerlijk gerecht met gepocheerde eieren in een pittige saus van tomaten en paprika. Absolute aanrader voor de meatless-monday.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, lunch
Porties 4

Benodigdheden

  • BBQ 200°C, direct
  • BBQ 160°C, indirect
  • Skillet (gietijzeren pan) (Ø 26 cm)
  • Plate setter of andere keramische warmteplaat (voor indirecte warmte)

Ingrediënten
  

  • ½ theelepel komijnzaadjes
  • 190 mililiter zonnebloemolie
  • 2 grote rode uien zonder schil, in ringen gesneden
  • 2 rode paprika's in reepjes gesneden
  • 2 gele of oranje paprika's in reepjes gesneden
  • 2 rode pepers in ringetjes
  • 4 theelepels bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm losse blaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels bladpeterselie fijngehakt
  • 6 rijpe tomaten grof gehakt
  • ½ theelepel saffraan (buisje van Verstegen)
  • snufje cayenne peper
  • zout
  • peper
  • 1 kop water
  • 6 eieren
  • 1 turks brood vers of afbakbrood

Instructies
 

  • Steek de BBQ aan en bereidt deze voor op directe warmte. Laat de temperatuur oplopen tot rond de 200°C.
  • Snijd alle groenten en zet alle ingredienten klaar bij de BBQ.
    Shakshuka recept BBQ
  • Zet de skillet op het BBQ rooster. Rooster de komijnzaadjes twee minuten.
  • Voeg de zonnebloemolie toe en bak hierin de uien twee minuten.
  • Voeg nu de paprika's, rode pepers, de basterdsuiker, laurierblaadjes, tijm en bladpeterselie toe en bak dit totdat het mooi is verkleurd.
    Shakshuka recept BBQ
  • Voeg nu ook de tomaten, saffraan, cayenne peper, zout en peper toe.
  • Haal de skillet kort van het vuur en bereidt de BBQ voor op indirecte warmte door het plaatsen van de plate setter of andere keramische warmteplaat. Zet de skillet terug in de BBQ.
  • Kook het mengsel op indirect vuur (rond de 160°C) gedurende 20 minuten en roer af en toe door. Voeg voldoende water toe, zodat het uiteindelijk de consistentie van een pastasaus krijgt.
  • Proef of het geheel goed op smaak is en voeg indien nodig extra peper en zout toe.
  • Breek de eieren boven de saus, en kook nog 15 minuten op middelhoog vuur (180°C).
    Shakshuka recept BBQ
  • Als de eieren gestold zijn serveer je het geheel direct in de skillet met een lekker turks brood.
    Shakshuka van de BBQ

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen