Spareribs, altijd supermals met de klassieke 3-2-1 methode

door Maarten
low&slow 3-2-1 methode

Spareribs zijn een van de aller populairste stukken vlees op onze BBQ. Onze favoriete manier om deze te bereiden is low & slow met de klassieke 3-2-1 methode. Dit levert volgens ons de beste, malse maar toch stevige ribs op. Emma en ik zijn hier gek op!

SPARERIBS

Als je bij de supermarkt niet gemarineerde spareribs zoekt, vindt je meestal de ribben uit het gedeelte vlakbij de ruggengraat (de lende) van het varken. Deze zijn handzaam en bevatten mals vlees. Bij een goede slager heb je echter meer keus. Mocht je kunnen kiezen neem dan altijd de spareribs van de buikzijde van het varken, deze zijn dikker en hebben meer vlees, zijn steviger van structuur en uiteindelijk veel smaakvoller. Kost wat meer tijd om te bereiden, maar dat is het absoluut waard.

WAT IS DE 3-2-1 METHODE?

Hoe maak je nu die super lekkere, malse spareribs waarbij je de botjes uit het vlees kunt trekken, maar toch een mooie tandafdruk achterlaat na de eerste hap? Hierbij voor alle liefhebbers van de meest malse en overheerlijke ribben ooit onze favoriete manier van bereiden.

De 3-2-1 methode is makkelijk uit te voeren en eenvoudig onder de knie te krijgen. Deze standaard manier van bereiden zou volgens ons eigenlijk de 3-1-1 methode moeten heten en is in principe is niets anders dan het 3 uur indirect roken van de spareribs met kersen of appelhout (zie ons artikel over rookhout voor passende smaken). Gevolgd door het 1 uur stomen van de ribs in aluminiumfolie en 1 uur grillen van de spareribs waarbij je deze regelmatig aflakt voor een mooie ‘bark’.

Afhankelijk van wat je het lekkerste vindt hou je de ribben langer of korter in de aluminiumfolie, daarmee maak je het verschil. Wij vinden een uur een fijne tijd, want wij van houden van ribbetjes waar je weliswaar de botjes uit kunt trekken, maar die ook nog wat stevigheid hebben, zodat je een mooie tandafdruk achterlaat na de eerste hap.

Mocht je de voorkeur hebben voor de stevigere variant, ga dan voor drie kwartier in de folie, en wil je ribs die echt letterlijk van het bot vallen, ga dan voor de klassieke 3-2-1 variant en laat de ribs langer in de folie. 

DE BEREIDING

Vergeet vooral niet om vooraf het vlies aan de achterzijde van de spareribs te verwijderen. Dit kan af en toe een beetje lastig zijn, gebruik een mes om een stukje vlies los te peuteren om daarna met een stuk keukenpapier (voor de grip) het hele vlies langzaam los te trekken. Het makkelijkste is om het vlies van het dikke naar het smalle deel te trekken en verwijderen.

Voor dit gerecht kun je in principe jouw eigen favoriete rub en saus voor varkensvlees gebruiken. Wij gebruikten zelf deze keer een van onze favoriete basis mixen voor varkensvlees: Smokey’s Piggy Mix rub in combinatie met Smokey’s Finest premium BBQ-saus voor een mooie korst. Dit geeft je ribs wat meer bite.

Ga hier echter vooral mee experimenteren en zoek je eigen favoriete rub en saus. Een zoete of een meer pittige variant, welke is jouw favoriet? Kijk bijvoorbeeld eens bij een andere favoriet van ons voor superzoete en plakkerige ribs.

De bereidingstijd van deze spareribs is ongeveer 5 uur, reken inclusief voorbereidingstijd op ongeveer 8 uur.

Spareribs 3-2-1 klein

SPARERIBS KLASSIEKE 3-2-1 METHODE

Onze favoriete manier om spareribs op de BBQ te bereiden. Voor spareribs die altijd supermals zijn maar toch ook een stevige bite hebben gebruiken wij de klassieke 3-2-1 methode.
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 8 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

 • BBQ, 110-120°C, indirect
 • Rookhout, appel of kers
 • Aluminiumfolie
 • Plasticfolie
 • Basis BBQ Rub voor varken, wij gebruikten Smokey's piggy mix rub
 • Basis BBQ Saus voor varken, wij gebruikten Smokey's Finest Premium BBQ saus

Ingrediënten
  

 • 3 racks spareribs liefst met dik vlees
 • 9 eetlepels mosterd
 • 6 eetlepels basis BBQ rub voor varken
 • 150 gram roomboter
 • 6 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • 3 eetlepels honing
 • water of appelsap

Instructies
 

 • Verwijder drie uur voordat de spareribs op de BBQ gaan het vlies aan de botzijde (achterzijde). Wrijf het vlees in met een dun laagje mosterd en bestrooi met de basis BBQ rub. Dek af met plasticfolie en zet de spareribs in de koelkast.
  spareribs marinade
 • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 110°C-120°C. Voeg het appel of kers rookhout toe en leg de spareribs met de vleeskant naar boven in de BBQ. Haal na 3 uur de spareribs van de BBQ.
  spareribs bbq
 • Leg 2 stukken alumiumfolie (iets groter dan sparerib) op elkaar. Verspreid de boter over de folie, bestrooi met een eetlepel basterdsuiker en giet hier wat honing overheen. Uitsmeren hoeft niet, dit mengt vanzelf. Leg de rack met de vleeskant naar beneden op het mengsel.
 • Strooi een eetlepel basterdsuiker op de botkant van de sparerib. Doe hier een halve theelepel honing en een paar klontjes boter bij en vouw de aluminiumfolie goed dicht om het rack. Herhaal voor alle ander ribs.
  spareribs folie
 • Leg de spareribs terug in de BBQ met de vleeskant naar beneden
 • Na 45 tot 60 minuten (afhankelijk van hoe stevig je het vlees wilt) mogen de ribs uit de folie. Pas op, de damp uit de folie en de spareribs zijn heet.
 • Plaats de spareribs terug in de BBQ met de vleeskant naar boven.
 • Verdun de BBQ saus met (maximaal een derde water of appelsap) en warm dit op in een klein pannetje. Voor extra glans op het vlees kun je eventueel nog wat honing toevoegen.
 • Smeer de spareribs na een kwartier in met deze saus. Herhaal elk kwartier.
  spareribs glaze
 • Ongeveer een half uur tot een uur nadat de spareribs uit de folie zijn gehaald kun je kijken of de spareribs goed gaar zijn. Als je twee botjes makkelijk van elkaar kunt trekken of een (cocktail)prikker soepel tussen de botjes doorgaat dan zijn de ribs gereed!
  Spareribs 3-2-1 klein

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen