Chimichurri is een superlekkere saus of salsa gebaseerd op groene kruiden die fantastisch smaakt bij rundvlees. De klassieke combinatie is natuurlijk met Picanha. Maar je kunt deze heerlijke salsa ook combineren met andere soorten vlees en vis zoals bijvoorbeeld een T-bone steak, biefstuk of kip.
WAT IS CHIMICHURRI?
Chimichurri (of Chimmichurri) komt oorspronkelijk uit Argentinië maar wordt in veel Latijns Amerikaanse landen toegepast. Vaak wordt deze als salsa bij gegrild vlees geserveerd of als marinade gebruikt. De basis van deze salsa bestaat uit fijn gehakte (platte) peterselie, knoflook, oregano en witte of rode wijnazijn. De zuur frisse smaak werkt zeer goed bij de volle smaak van goed rundvlees. Voor de rode versie van Chimichurri worden tomaten en paprika als basis gebruikt. Chimichurri is het lekkerste als je deze minimaal een paar uurtjes voor gebruik maakt, maar nog beter is om het een dag van tevoren te maken, zodat de smaken goed kunnen samenkomen. Als je zelf Chimichurri hebt gemaakt blijft deze nog een week of twee goed in de koelkast.
EN WAT VINDEN WIJ ERVAN?
Wij zijn zelf gek op chimichurri en gebruiken deze salsa zeer vaak bij onze Picanha, Rib Eye steaks of Côte de Boeuf (als variatie op de klassieke kruidenboter). Hieronder staat ons favoriete recept voor groene Chimichurri. Afhankelijk van het seizoen en wat wij in de tuin hebben groeien gebruiken wij een combinatie van verse en gedroogde groene kruiden. Ga lekker experimenteren en geef hier vooral je eigen twist aan!

DE ALLERLEKKERSTE CHIMICHURRI
Benodigdheden
- mengkom
- keukenmes
Ingredients
- 1 bosje bladpeterselie vers
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels oregano gedroogd
- 1 eetlepel thijm gedroogd
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 6 eetlepels olijfolie (100 ml)
- 1 kleine rode ui
- versgemalen grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
Instructions
- Pak een mooie ruime schaal of mengkom. Gebruik voor chimichurri een gewoon mes en geen keukenmachine, want dan wordt de salsa veel te fijn. Chimichurri is het lekkerste als de salsa wat groffer is.
- Hak het bosje peterselie, de rode peper (zonder zaadlijsten) en de knoflook tenen goed fijn. Meng in het schaaltje met de oregano en thijm.
- Voeg drie eetlepels rode wijn azijn en de olijfolie toe en meng het geheel tot het een mooie saus is geworden.
- Snipper de rode ui en roer deze door de saus. Breng op smaak met versgemalen grof zeezout en versgemalen peper.
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!