Bavette met kruidenboter van de BBQ, heerlijk!

door Maarten
Bavette met kruidenboter groot 2

Als wij de lijstjes mogen geloven is bavette al een hele tijd een van de populairste stukken vlees, naast de bekende spareribs, rib eye en picanha. Hoog tijd dus dat Emma en ik deze ook een keer gingen maken. Dus vandaag eten wij bavette met kruidenboter van de BBQ!

BAVETTE?

Bavette staat ook wel bekend als flank steak en is een heerlijk stuk vlees met een mooie, diepe smaak en iets grovere structuur dan bijvoorbeeld rib eye of picanha. Dit stuk vlees wordt gesneden uit de vang, het gebied tussen de bil en de borst van de koe. Het is op zichzelf al een erg mooi stuk vlees en heeft niet veel meer nodig dan een beetje peper en zout. Dus zo hebben wij het vandaag dan ook gedaan. Nog even wat kruidenboter erbij maken en klaar.

HOE MAAK JE DEZE HEERLIJKE BAVETTE OP DE BBQ?

Wij hebben er deze keer voor gekozen om het simpel te houden en de bavette direct boven het vuur te bereiden. Dat werkt in onze ervaring prima als het stuk vlees niet al te dik is, maximaal twee centimeter, zoals vandaag onze bavette van de gele supermarkt. In de praktijk gaat dit echter op voor vrijwel al het supermarkt vlees. Mocht je er echter in geslaagd zijn om bij de slager of groothandel een dikker stuk vlees te bemachtigen, dan is indirect beter. Bereid dan de bavette eerst indirect (met hitteschild, BBQ 120°C, tot kerntemperatuur 46°C) en daarna kort direct (BBQ 220°C, tot kerntemperatuur 50-52°C). Dan is de kern mooi warm en heb je een lekker korstje.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Heelijk stuk vlees en erg leuk om weer eens wat anders te maken dan Rib Eye, Cote de Boeuf of Picanha. Lekkere, grove structuur en fantastische smaak. Wij begrijpen nu waarom dit stukje vlees zo populair is en gaan dit zeker (veel) vaker maken deze zomer. Dat wordt genieten!

Bavette met kruidenboter groot

BAVETTE MET KRUIDENBOTER

Geweldig recept voor een supermalse bavette met kruidenboter van de BBQ. Echt een fantastisch smaakvol stukje vlees!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Benodigdheden

  • BBQ (met een deksel), 200°C direct
  • (Gietijzeren) BBQ rooster
  • Kerntemperatuurmeter
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Bavette

  • 500 gram bavette
  • zeezout versgemalen
  • zwarte peper versgemalen

Kruidenboter

  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 0.5 bosje peterselie
  • 1 eetlepel citroensap versgeperst
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

Kruidenboter

  • Laat de boter 1 uurtje van tevoren op kamertemperatuur komen.
  • Doe alle ingredienten voor de kruidenboter in een kommetje en meng dit met een vork tot een smeuig geheel. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
    Kruidenboter 1
  • Zet het kommetje in de koelkast en laat de kruidenboter 1 tot 1,5 uur opstijven.
    Kruidenboter 2

Bavette

  • Haal de bavette een uurtje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Maak de BBQ gereed voor direct gebruik met 200°C. Plaats het (gietijzeren) rooster voor de mooie grilstrepen.
  • Haal de bavette uit de verpakking en dep deze droog met een stuk keukenpapier. Verwijder eventuele vliesjes. Laat de stukjes vet zitten, dat geeft superveel smaak.
    Bavette met kruidenboter 1
  • Bestrooi de bavette rondom met peper en zout.
  • Als de BBQ op temperatuur is, grill de bavette dan aan beide kanten mooi bruin. Dit duurt ongeveer 8 minuten (3-4 minuten per kant). Hou met de kerntemperatuurmeter de kerntermperatuur van het vlees in de gaten.
    Bavette met kruidenboter 2
  • Haal de bavette van de BBQ zodra deze 50°-52°C (medium rare) is. Omwikkel de bavette met aluminiumfolie en laat deze 10 minuten rusten.
  • Snij de bavette in het midden door, en snij vervolgens de twee helften in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm. Zo snij je het vlees haaks op de draad (je snijdt de spiervezels door) en wordt het nog malser.
    Bavette met kruidenboter 3
  • Strooi een beetje zeezout over het vlees en leg hier een paar stukjes kruidenboter op zodat dit er mooi overheen kan smelten. Geniet!
    Bavette met kruidenboter groot

OP ZOEK NAAR MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen