Crispy, crunchy, dry-rubbed chicken wings

door Maarten
chicken-wings-groot

We zitten inmiddels in de verlenging van het BBQ seizoen. Dat houdt ons echter niet tegen om een nieuwe poging te wagen om crunchy chicken wings te bereiden op de BBQ die qua textuur en smaak de gefrituurde kippenvleugels benaderen. Het geheim? Bakpoeder!

CHICKEN WINGS

Zoals bekend zijn Emma en ik gek op kip, zie bijvoorbeeld onze recepten voor roadkill chicken of pulled chicken nachos, dus wij zijn bevooroordeeld. Maar wie is er nu niet gek op kippenvleugels? Deze manier om kippenvleugels op de BBQ te bereiden is een echte crowd-pleaser. Qua textuur en smaak komt het behoorlijk dicht in de buurt van gefrituurde kip, alleen dan zonder het overdadige vet en dus een stuk gezonder! En het heeft ook nog een kleine kick (of een grote, als je meer chili peper toevoegt), dus wat wil je nog meer?

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Emma en ik vinden het erg lekker om onze kip met een dry rub te bereiden, en zijn al een tijdje aan het experimenteren om in de buurt te komen van gefrituurde kip, alleen dan van de BBQ. En wij denken nu het geheim gevonden te hebben. En wat is dat geheim? Bakpoeder! Door pakpoeder toe te voegen aan de dry rub krijg je allemaal kleine bubbels op de huid van de kip als je deze grillt op de BBQ. Deze bubbels lijken erg veel op de textuur van kip uit het frituur. Maar eigenlijk alles wat je maakt met bakpoeder wordt een stuk krokanter. Leuk om te onthouden.

De basis van deze rub is heel simpel, witte suiker, (lichte) basterd suiker en zeezout. Met de overige ingrediënten kun je variëren afhankelijk van wat je in huis hebt. Wij hebben deze keer knoflook, ui, gerookte paprika en milde chilipoeder gebruikt. Emma (en de meeste kinderen) zijn geen bijzonder groot fan van heel pittig, dus wij voegen slechts een kwart theelepel chilipeper toe. Als jij een echte bite wilt hebben, pas dan deze hoeveelheid aan. Heerlijk met bier en wijn (bijvoorbeeld een droge rose) voor de volwassenen.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Super. Bijna gefrituurde kip. Wij hadden oorspronkelijk een halve theelepel chilipeper toegevoegd, maar dat bleek iets te pittig voor Emma. Dus veranderd in een kwart en dan heb je echt een crowd-pleaser. Mocht je binnenkort een BBQ plateau willen maken, dan mag deze zeker niet ontbreken! Deze gaan wij nog veel vaker maken. Een nieuwe favoriet!

chicken-wings-groot

CRISPY, CRUNCHY, DRY RUBBED CHICKEN WINGS

Fantastisch recept voor kippenvleugels met een mild pittige dry rub. Op deze manier lijken ze bijna uit het frituur te komen, sappig en krokant. Maar dan gezonder!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • BBQ, 150°C, indirect, daarna open direct vuur
  • Plate setter (hitteschild)
  • Kerntemperatuurmeter (met draad)
  • Apart rekje voor de kip (optioneel)

Ingredients
  

  • 650 gram kippenvleugels
  • 1 bosje bieslook vers

Rub

  • 2 eetlepels tafelsuiker
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker zonder klontjes
  • eetlepel zeezout grof
  • eetlepel knoflook granulaat
  • eetlepel uien poeder
  • eetlepel zwarte peper grof gemalen
  • eetlepel gerookt paprikapoeder
  • ¼ theelepel chilipoeder mild
  • ¾ eetlepel bakpoeder

Instructions
 

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 150°C.
    chicken-wings-1
  • Doe alle ingredienten voor de rub in een kom en mix deze door elkaar. Zet een klein beetje van de rub (2 eetlepels) apart voor later gebruik.
    chicken-wings-2
  • Verdeel de rub rondom over de kippenvleugels. Wees niet bescheiden en doe er lekker veel op! Leg de kip op het rekje (optioneel), dat maakt het straks makkelijker om de kip van de BBQ te halen. Doe de kerntemperatuurmeter in een dikke kippenvleugel.
  • Als de BBQ op temperatuur is, leg je het rek met de kippenvleugels op de BBQ. Grill deze ongeveer 40 minuten indirect totdat de kerntemperatuur van de kip 74°C is.
    chicken-wings-5
  • Als de kerntemperatuur van de kip 74°C is, haal je het rekje met de vleugels uit de BBQ. Verwijder het hitteschild en zet de luchtschuiven van de BBQ open.
  • Wacht tot de temperatuur van de BBQ boven de 220°C is. Zet de klep van de BBQ open en grill de kippenvleugels direct boven het open vuur.
    chicken-wings-6
  • Draai de vleugels elke 15 seconden om, om aanbakken te voorkomen.
  • Als de kippenvleugels rondom knapperig worden en beginnen te sissen, haal je ze van de BBQ en doe je ze in een grote kom.
  • Verdeel de twee eetlepels BBQ rub die je eerder apart gezet had over de gloeiend hete kip. Schud de kom met de kip en rub lekker op.
  • Leg de kippenvleugels op een plank en knip hier wat verse bieslook over heen. Serveer direct en eet smakelijk!
    chicken-wings-groot

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

BBQ-Buddiez gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer lezen