Roadkill chicken

door Maarten
roadkill chicken 5 Groot

Vertel je vrienden of de buren dat je roadkill chicken gaat maken en je hebt gelijk weer wat leuks om over te praten. Volgens Emma en mij de beste manier om een hele kip op de BBQ te bereiden. De kip gaart veel sneller en gelijkmatiger en is heerlijk sappig en krokant. Helemaal top!

ROADKILL?

Of je het nu spatchcock, spineless of roadkill chicken noemt, het komt op hetzelfde neer. Je verwijdert de ruggegraat en maakt een hele kip plat zodat deze veel sneller en gelijkmatiger gaart op de BBQ. Het lijkt dus wel of er een auto overheen gereden is, vandaar de naam. In het Nederlands wordt dit ook wel een gevlinderde kip genoemd, maar roadkill klinkt natuurlijk wel veel stoerder.

HOE MAAK JE HET OP DE BBQ?

Door de kip plat te maken, is de bereiding een fluitje van een cent. Wij hebben deze keer een mooie mais scharrelkip gekocht en deze ingesmeerd met de door ons zelf gemaakte chicken dust, maar in principe voldoet elke basis rub voor kip. Tijdens de bereiding doen wij een handje rookhout in onze BBQ smoker tube. Deze keer hebben wij voor appel gekozen, maar bekijk vooral ons handige overzicht van rookhout op de BBQ voor bij kip passend rookhout. Je kunt er ook nog voor kiezen om bijvoorbeeld wat kruidenboter onder het vel te stoppen, maar dat hebben wij deze keer niet gedaan.

EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?

Roadkill chicken is volgens ons zonder twijfel de beste manier om een hele kip te bereiden. Superlekker, van binnen mals, maar toch met een krokante korst. Emma en ik zijn een groot fan van kip en hier kun je ons ’s nachts voor wakker maken! De gevogelteschaar, die wij al tien jaar in de keukenla hebben liggen, blijkt ook opeens superhandig (leuke tip voor sinterklaas of kerst!). Naast het verwijderen van de ruggegraat knip je ook de poten, vleugels en borst na bereiding gemakkelijk in stukken. Je kunt dus heel snel genieten, zonder moeilijk te gaan doen met een mes. Wij gaan vanaf nu ook niet meer knoeien met roestige oude bierblikjes, maar maken voortaan onze kip altijd op deze manier. Zeker in combinatie met onze eigen chicken dust is dit echt genieten!

roadkill chicken 5 Groot

ROADKILL CHICKEN

Mooie manier om op de BBQ een superlekkere kip met krokante korst te bereiden. Je kip gaart op deze manier veel sneller en gelijkmatiger. Roadkill Chicken rules!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • BBQ, 180°C, indirect
  • Plate setter (hitteschild)
  • Kerntemperatuurmeter (met draad)
  • handje rookhout, bijvoorbeeld appel
  • Wild / gevogelteschaar
  • BBQ smoker tube (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip bv. een mooie scharrel maiskip
  • 2 eetlepels basis BBQ-rub voor kip bv. chicken dust BBQ rub (zie onze rub recepten)
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies
 

VOORBEREIDING

  • Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik op 180°C.
    roadkill chicken 1
  • Leg de kip op de borst en knip vervolgens met de gevogelteschaar van onder langs de ruggegraat naar boven. Knip daarna ook langs de andere kant van de ruggegraat, zodat je deze eruit kunt halen. Mocht je niet weten hoe dit moet, dan zijn er op YouTube verschillende filmpjes met instructie te vinden.
  • Leg de kip nu helemaal open op zijn rug en druk het borstbeen met een luide 'krak' plat. Hierdoor kan de kip mooi plat gelegd worden.
  • Smeer de kip rondom in met olijfolie en strooi de BBQ-rub op de huid.
    roadkill chicken 2
  • Vul de BBQ smoker-tube (buis) met rookhout.

BEREIDING

  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de buis met rookhout tussen de kolen. Mocht je geen tube hebben, gooi dan een goede hand rooksnippers op de kolen.
  • Doe de kerntemperatuurmeter in de kip. Leg de kip op het rooster boven de plate setter (hitteschild) met de borst naar boven.
    roadkill chicken 3
  • Controleer na ongeveer 25 minuten de kerntemperatuur op verschillende plekken in de kip.
    roadkill chicken 4
  • Als de temperatuur boven de 72°C is haal je de kip even uit de BBQ en verwijder je de plate setter. Op deze temperatuur is de kip nog lekker mals van smaak en niet droog.
  • Grill de kip nog een paar minuten direct boven het vuur, totdat deze een mooi krokant huidje heeft. Geniet!
    roadkill chicken 6

ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?

Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!

Misschien vind je de volgende recepten ook leuk

Geef een reactie

Rating recept




BBQ-Buddiez gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Door op 'Prima!' te klikken ga je akkoord. Prima! Meer lezen