Weer eens wat anders dan de standaard gemarineerde kiphapjes van de supermarkt. Doe een klein beetje moeite en geniet van deze cola kip van de BBQ. Ideaal als snack of hoofdgerecht, en smaakt zo mogelijk nog beter dan het eruit ziet!
COLA KIP VAN DE BBQ
Zoals bekend zijn Emma en ik gek op kip van de BBQ. Zie bijvoorbeeld onze recepten voor Crispy, Crunchy, Dry-rubbed Chicken Wings, Roadkill Chicken of Pulled Chicken Nachos. Vandaag hebben wij het echter op een nieuwe manier geprobeerd en kipborrelhapjes bereid met onze Chicken Dust BBQ Rub en een heerlijk zoete cola marinade. Geloof ons, dit is een echte crowd-pleaser.
HOE MAAK JE DEZE COLA KIP OP DE BBQ?
Vandaag hebben Emma en ik cola kip gemaakt van kipborrelhapjes, maar het kan natuurlijk ook met kippenvleugels. Emma en ik vinden het erg lekker om onze kip met een dry rub te bereiden, en dat hebben wij deze keer dan ook gedaan. Wij hebben onze Chicken Dust BBQ Rub gebruikt en hier wat extra basterdsuiker aan toegevoegd. Hier hebben wij de kopstukjes mee ingesmeerd. Daarnaast hebben wij een lekkere marinade gemaakt van cola, ketchup, appelcider, basterdsuiker, knoflook en een beetje soja.
Kipstukjes drie kwartier indirect op de BBQ (dus met hitteschild) en tijdens de bereiding een paar keer dippen. Daarna nog even direct afgrillen voor een knapperig velletje en mixen met de overgebleven marinade. Heerlijk in zonnetje met een biertje of wijntje (voor de volwassenen).
EN WAT VONDEN WIJ ERVAN?
Dit is een super lekker recept voor kip! Emma en ik hebben hiervan genoten en alles ging dan ook schoon op. Wij denken niet dat er veel kinderen (of volwassenen) zijn, die deze kip niet heerlijk vinden. Wij gaan dit recept deze zomer in ieder geval zeker vaker maken, absoluut genieten! Dus doe jezelf een plezier, maak een grote pot Chicken Dust BBQ Rub (zou je sowieso moeten doen) en fire up the Q!

COLA KIP VAN DE BBQ
Benodigdheden
- BBQ (met een deksel), 150°C indirect en daarna 220°C direct
- Hitteschild
- Lekbakje
- (Gietijzeren) BBQ rooster
Ingrediënten
- 900 gram kipborrelhapjes of kippenvleugels
Rub
- 4 eetlepels Chicken Dust BBQ Rub (kijk op onze site voor het recept voor Chicken Dust BBQ Rub)
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker (10 gram)
- 1½ eetlepel zonnebloemolie
Marinade
- 330 mililiter cola (+/- 1 blikje gewone cola, niet light of zero)
- 150 gram ketchup
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 25 mililiter appelciderazijn
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Maak de BBQ gereed voor indirect gebruik (dus met hitteschild) op 150°C. Plaats het (gietijzeren) rooster met daaronder een lekbakje.
Rub
- Leg de kipborrelhapjes in een ruime platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
- Meng de Chicken Dust BBQ Rub (zie onze site voor het recept) met een eetlepel (10 gram) donkerbruine bastersuiker en de zonnebloemolie. Smeer hiermee de kipborrelhapjes of vleugels helemaal in.
Cola Marinade
- Meng de cola, ketchup, 50 gram basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpannetje. Breng de cola marinade aan de kook en zet het vuur lager. Laat de marinade 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus mooi ingedikt is. Roer regelmatig en hou in de gaten of de marinade niet te snel indikt.
- Proef de marinade en breng deze eventueel naar wens verder op smaak met wat zout en peper.
Bereiding indirect 150°C
- Als de BBQ stabiel op 150°C is leg je de kipborrelhapjes op het BBQ rooster. Sluit de deksel.
- Doe de helft van de marinade in een apart bakje. Terwijl de kipborrelhapjes aan het garen zijn, dip je ze tussentijds 2 keer (b.v. na 15 en 30 minuten) in de marinade. Leg ze na het dippen terug op het rooster om verder te garen.
- De kip moet ongeveer 45 minuten indirect garen. Als de kerntemperatuur van de kip 72°C is, dan is de kip klaar. Haal de kipstukjes van het rooster en leg ze even in een schaal.
Bereiding direct BBQ 220°C
- Verwijder het hitteschild en maak de BBQ gereed voor direct gebruik op 220°C.
- Als de BBQ stabiel is op 220°C gaan we de kipborrelhapjes heel kort afgrillen zodat deze een krokant velletje krijgen. Doe dit heel kort, want door de suikers in de rub en marinade verbranden ze heel snel. Dus even snel om en om grillen en weer terug in de schaal.
- Schenk nu de resterende cola marinade uit het steelpannetje over de kipborrelhapjes. Even door elkaar schudden en genieten maar!
ZOEK JE MEER LEKKERE INSPIRATIE?
Trek gekregen en op zoek naar meer lekkere BBQ inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze lunchgerechten, kies iets uit voor het avondeten of maak een lekkere snack voor tussendoor!